Hirdetés
Vásárcsarnok

Elindult a magyar dinnye szezonja

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.08. 09:46

Idehaza mintegy 2600 hektáron terem görög-, 400 hektáron pedig sárgadinnye, előbbiből körülbelül 130 ezer tonnára, utóbbiból 14 ezer tonnára számíthatunk. A győri Vásárcsarnokban is lehet már magyar földön termett görögdinnyét kapni, az ízletes piros belű egészen jó, 500 forintos kilónkénti árral nyitott.

Hirdetés

Magyar dinnyék lepték el a Vásárcsarnok legnépszerűbb standjait. Ahogy a kereskedők 1 hete ígérték, meg is jelent a piacon, a hazai földön termett görög- és sárgadinnye, amit már nagyon vártak a vásárlók. A szakember szerint az elmúlt évekhez képest jó termés ígérkezik.

„Ez még fóliás, de már magyar földön termett görögdinnye és hamarosan a szabadföldön termett piros belű is megérkezik a standokra, így még bővebb lesz a választék az édes, hazai finomságból. Most induláskor nagyon jó áron, kilónkénti 450 forinton nyitott a piacon a gyümölcs” – mondta a Győr+ Médiának Markó Vendel.

Hirdetés

Egy másik árusnál kora reggel be is indult a roham a magyar dinnyéért. Kissné Adrienn is bizakodó a dinnyeszezont illetően, arra számít, hogy jó lesz a termés, az árat pedig folyamatosan tudják majd lejjebb vinni. „A héten megkezdtük a magyar dinnye értékesítését, nálunk is 450 forint kilója a Medgyesegyházáról érkezett finomságnak, ami jó minőségű, bár az időjárás kicsit megtépázta, de ez nem ártott a minőségnek– tette hozzá Kissné Adrienn. „Nálunk, de a többi árusnál is hetek óta kérdezték már a vásárlók, mikor érkezik a hazai földön termett dinnye, nagyon örülnek a vevők, hogy magyar dinnyét vihetnek haza” – fogalmazott a zöldség-gyümölcs kereskedő.

A dinnye mellett a sárgabarack is jól fogy a csarnokban, ahol egy hét múlva pénteken jótékonysági barackvásárt és lekvár főzést rendeznek.

„Szakács Zsoltné Orsi kereskedő társammal 150 kilogramm sárgabarackot ajánlottunk fel, amiből július 15-én a Vásárcsarnok előtti téren, frissen főzött lekvár készül majd, ezt bárki megkóstolhatja, a kóstolóért cserébe tetszőleges felajánlásokat várunk, amit a Lurkó Alapítványnak adunk majd át” – hangsúlyozta a zöldség-gyümölcs kereskedő.

Idehaza 2600 hektáron terem görög-, 400 hektáron pedig sárgadinnye, előbbiből nagyjából 130 ezer tonna, utóbbiból 14 ezer tonna teremhet idén. A számokból ítélve jónak ígérkezik a dinnyeszezon, vagyis sok magyar család nyarát édesítheti meg az ízletes hazai gyümölcs.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #dinnye | #Győr-Szol Zrt. | #híradó | #piac | #vásárcsarnok |
likeold
a fb oldalunkat