Hirdetés
Reggeli vizit

Egyre csak fejlődik az Iszkápa köz

Győr+
2021.10.14. 08:29

Ahogy az már kéthetente megszokott, a Győr+ Rádióban dr. Dézsi Csaba András tartott Reggeli vizetet.

Hirdetés

Polgármesteri és nem orvosi feladatai miatt kellt ma korán dr. Dézsi Csaba András, aki az Iszkápa köz környékén kezdte a napját. Abban a legendás közben, amely elhíresült a szemétdombjáról, s amelyet az önkormányzat takarítatott ki, s vásárolta meg a tulajdonostól. Ma reggel pedig két konténerlakást telepítettek a területre, amely két városrendész szolgálati lakását adja majd. Ezzel a közbiztonság is javulni is, a bérleti díjból bevétel is származik, na meg a környék rehabilitációja is folytatódott ezzel. Persze a feladat még sok, de már most sikertörténetnek lehet elkönyvelni.

Sokakban felmerült korábban, hogy a polgármester miért egyeztet gyakran Fásy Ádámmal, nemrég az is kiderült, hogy a segítségével valósulhatott meg az a kiállítás, amely a legteljesebb Munkácsy-gyűjtemény mutatja be az érdeklődőknek. Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójából több mint hatvan alkotás érkezett Győrbe, többek között az egész alakos Ásító inas, vagy a  Krisztus Pilátus előtt vázlata,  de ezek mellett igazi kuriózumokat is rejtettek a faládák. A tárlat a nagyközönség számára október 16-tól látogatható január végéig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között az Esterházy-palotában. Dr. Dézsi Csaba András minden korosztálynak ajánlotta, hogy ezt az egyedülálló gyűjteményt személyesen tekintse meg, hiszen a digitális szemlélődés nem adja vissza azt az élményt, amelyet valójában a képek előtt állva élhetünk át.

A városházán kialakult nőuralomról is szó esett, hiszen Nagyné dr. László Editet nevezték ki Győr jegyzőjének, aki a mai nappal tölti be hivatalát. Az aljegyző személyében is egy hölgyet, dr. Bakonyi Bernadett tisztelhetünk már egy ideje. A város működéséért tehát mostantól ez a két szakember felel.

Egyedülálló lehetőség áll a győri pedagógusok előtt, hiszen dr. Dézsi Csaba András, polgármester kezdeményezése nyomán ugyanis olyan tréningsorozaton vehetnek részt a város oktatói, ami segítheti az iskolai konfliktusok hatékony megoldását – erről is szó esett reggel a Győr+ Rádióban. A Városrendészet tagjai már korábban részt vettek egy profi tréningen, amely a stresszes és veszélyes helyzetek megoldását segíti elő. A pedagógusokra is egyre nagyobb felelőség hárul, hiszen sajnos hallani olyan esetekről, amikor veszélyhelyezeteket kell elhárítaniuk, fegyver viszont érthetően nincsen a kezükben. Az ötlet pedig innen jött, hiszen a profi trénerek segítségével a jövőben könnyebben kezelhetők lesznek a problémás esetek. A taktika és a szó jelen esetben egy hatékony, de szelíd fegyver lesz. A program részletes kidolgozása még folyamatban van, tájékoztatják majd az érintetteket.

Játszótér bővítésről is beszélt dr. Dézsi Csaba András, amely a Kálvária úton épül majd, a már meglévő mellé. A különlegessége az lesz, hogy mozgássérült gyermekek számára készül, a Szerencsejáték Zrt. támogatásával. Ezen a játszótéren egy igazi kis mesevilág elevenedik majd meg, a gyermekek pedig biztonságosan játszhatnak majd.

A városrészek látogatása egyelőre végetért, rengeteg megoldandó problémával találkoztak, sok-sok ötletet kaptak a lakosoktól is. Leginkább az utak állapota okoz bosszúságot az embereknek, ez tisztán látható, s amit a város megtehet az ügy érdekében, azt meg is fogja tenni. Az összegyűjtött tapasztalatok felfolgozása folyamatban van.

Egy hallgató a Belvárosból a szórakozóhelyekre panaszkodott, hogy az akár hajnalig nyitvatartó egységek miatt nem lehet pihenni, nagy a hangzavar, amely a lakókat zavarja. Illetve olyan kérés is érkezett, hogy egy lakóházat személyesen is tekintsen meg a polgármester, s lehetőség szerint nyújtson segítséget. A hallgató az ígéretet megkapta, dr. Dézsi Csaba András hamarosan felkeresi az érintett ingatlant.

Egy másik telefonáló a Szérüskert utcából tárcsázta a Győr+ Rádió számát, aki arra panaszkodott, hogy nincs a környéken kisbolt, az idősebbeknek pedig problémát jelent távolabbra menni bevásárolni. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat nem tud, és nem is nyithat boltot, a bolthálózatok magánkézben vannak. Illetve arra is kitért hogy korábban voltak arrafele élelmiszer üzletek, viszont bezártak, nyilván mert nem volt megfelelő a forgalom. Több városrészben is probléma ez, hiszen a nagy áruházak tulajdonképpen “megölték” a kisboltokat.

A Nép utcából is érkezett telefon, ahonnan az úr a belógó faágakra panaszkodott, a polgármester pedig megígérte: az adás után rögtön szól a Győr-Szol munkatársainak és kezelik a bejelentést.

Zárásként egy győri koncertről is szó esett, amelyet október 30-án tartanak. Ez a koncert nem más, mint a John Coghlan’s Quo fellépése.  A zenekar vezetője, John Coghlan hatvan éve muzsikál, így profi előadásra és hamisítatlan közönségszórakoztató koncertre számíthatunk az Olimpiai Sportparkban.

Hirdetés