A legjobb kiképzőknél jártak a győri városrendészek

Fotó: Marcali Gábor
Havassy Anna Katalin
2021.07.05. 07:34

A Győri Városrendészet állománya folyamatosan bizonyítja, érdemes volt alaposan válogatott szakemberekkel feltölteni: rendbontások megfékezése, bűncselekmények megelőzése, körözött személyek elfogása, s a város biztonságának visszaállítása jellemzi működésüket. Azonban a folyamatos fejlődésre nekik is szükségük van. Erre most kiváló lehetőséget kaptak.

A Belügyminisztérium Nemzetközi Oktatási Központjába kaptak meghívást, ahol olyan szakmai kiválóságok oktatnak, mint dr. Farkas István dandártábornok és dr. Végh József nyugalmazott ezredes, túsztárgyaló. Az Oktatási Központba eddig csupán a fegyveres testületek tagjainak nyílt lehetősége a továbbképzésre. Knézy Jenőnek, a Győr+ Média vezérigazgatójának és kapcsolatainak köszönhetően azonban a Győri Városrendészek is részt vehettek a speciális kiképzésen, amiről már Miletics Mór szakmai igazgató beszélt.

„A szakma nagyágyúi figyelik a nemcsak fegyveres, de a rendfenntartás és a bűnmegelőzés területén dolgozó szervezeteket. A Győri Városrendészet állományában pedig olyan embereket válogattunk össze, akik vagy rendelkeznek rendészeti múlttal, vagy kiváló fizikumú és pszichéjű civilek. Beigazolódott, amit rólunk hallottak, s a közbenjárásnak köszönhetően úgy gondolták, esélyt adnak nekünk egy nagyon kemény, és a legmagasabb szakmai színvonalat képviselő kétnapos foglalkozásra.”

A kétszer nyolcfős csapat Budapestre utazott tehát, ahol a két nap alatt a legmagasabb fokú pszichés és szakmai terhelést kapták, a kiképzők főleg a terepmunkára helyezték a hangsúlyt. Olyan szituációs feladatokat dolgoztak ki, amelyekkel a városrendészek találkozhatnak. A komolyságát mutatja, hogy a résztvevőkre testkamerát és pulzusmérőt is rögzítettek. Ez utóbbi már a feladat kihirdetésekor többeknél 170 körüli értéket jelzett, és 140 alatti pulzust senkinél sem mértek. Dolgozott tehát az adrenalin, csakúgy, mint a valóságban.

„A végén közösen értékeltük a felvételeket, ami roppant hasznos volt. Mindent az intézkedő szemszögéből láthattunk, s elmondhatta, mit miért tett. Erre reflektáltak a kiképzők, így közösen tanulhattunk és fejlődhettünk. Ez azért is nagyon fontos, mert a városrendészeknek minden körülmények között tudniuk kell, meddig terjed a jogkörük, s mikor kell a rendőrséget értesíteni. Ráadásul nagyon sok szolgálatot adunk a rendőrökkel közösen, ott is tisztában kell lenni, mihez van nekünk jogunk, s mikor kell csak például a helyszínbiztosítással segítenünk a hivatásos kollégát.”

A szakmai igazgató elismerően szólt a pesti kiképzésről, amelynek lesz folytatása, hiszen nem okoztak csalódást.

„Nagyon büszke vagyok, hogy az állományról ismét csak pozitív visszajelzést kaptam. Dicsérték a hozzáállásukat, a tudásukat, az elhivatottságukat olyanok, akik a rendészeti szakma legnagyobbjai. A legjobban az esett, amikor egy soproni rendőr kolléga azt mondta az embereinkre: mindegyikkel szívesen és bátran adna közös szolgálatot, bármikor és bármilyen szituációban. Köszönjük, megtisztelő!”– zárta Miletics Mór.