Hirdetés
Mozgáskorlátozottként most még nehezebb

Egymásnak segítenek a bajban

Szabó Csilla
2020.03.26. 10:18

A koronavírus-járvány mindannyiunk életében nagy változást hozott. A veszélyhelyzetben fokozottan nehéz a mozgássérült és minden más fogyatékosságban érintett embernek a napi szükségleteikről önmaguknak gondoskodniuk. Egymásnak is segítenek, ha tehetik, legyen az bevásárlás vagy a sorstársak lélekben erősítése.

Hirdetés

Pécsi Gertrúd, a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének titkára nem csak saját magáról beszélt, amikor a vírusjárványra vonatkozó rendelkezések nyomán megváltozott mindennapjait említette. Bezártak a szolgáltatások, amelyek az életüket segítették a mindennapokban, szünetel a támogató- és a szállítószolgálat, újonnan jelentkezőket egyáltalán nem fogadnak. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a koronavírus veszélyhelyzet okán dr. Pintér Sándor belügyminiszterhez, az Operatív Törzs vezetőjéhez fordult annak érdekében, hogy az elmúlt héten hatályba lépett kormányrendelet kiegészítésével az Operatív Törzs teremtse meg a mozgáskorlátozott és fogyatékos emberek számára is annak a lehetőségét, hogy a lakó- vagy tartózkodási helyük szerinti önkormányzatnál jelezhessék, ha az otthonukban maradtak segítség nélkül vagy a kényszerű maradást választják.

Pécsi Gertrúd szerint a mozgássérült sorstársak a mostani helyzetben még jobban rászorulnak a családjukra, akikre a gyógyszerek kiváltásában, a bevásárlásban vagy a fontos ügyeik intézésében számíthatnak. De egymást is segítik a bajban, akik könnyebben tudnak mozogni vagy egyéb lehetőségük van, azonnal jelzik egymásnak, és többen élnek is a felajánlott segítségnyújtással. Az önkormányzat ingyenesen hívható száma elég túlterhelt, próbálják saját maguk vagy családjukkal megoldani, amire szükségük van. A Camelot egyesület tagjai Facebookon tartják egymással a kapcsolatot. „Mindannyiunk számára új helyzet a mostani, a bizonytalanság érzése is jelentkezik a mozgássérült társaimban – mondta Pécsi Gertrúd és hozzátette, most fontos hogy érdeklődjünk egymás felől, és ha kell, bátorítsuk is egymást. Egy beszélgetés a sorstársak között lélekemlő is tud lenni. Folyamatosan érkezik az egyesülethez a MEOSZ néhány naponta frissülő hírlevele, azonnal továbbítják a tagoknak is, amelyből tájékozódhatnak a kormányzati rendelkezésekről, mint például az adózás, gyógyszerek, családi kedvezmények, online ügyintézés.

Hirdetés

A titkár, aki egyben esélyegyenlőségi koordinátorként is tevékenykedik a Széchenyi István Egyetemen és a szociális tanulmányok és szociológiai tanszék munkatársa, továbbra is kapcsolatban van munkája révén nem csak a mozgássérült diákokkal. Ahogy mások, most Gertrúd is otthonról dolgozik, mint mondja, annyi határidős munkája van, amit be kell fejeznie, hogy mostanában biztos nem fog unatkozni. A távoktatásra való áttérés előtti napon még érzékenyítő órát tartott az egyetemen, leendő építőmérnök, közlekedésmérnök és angol nyelvű infrastruktúra-építőmérnök mesterképzésen tanuló külföldi hallgatókkal járták be Győrt kerekesszékeken, hogy megtapasztalják, hogyan közlekedhetnek a városunkban a mozgássérültek. „Van még mit javítani, de a jó megoldásokat is sorra vettük a hallgatókkal. Mopedet használok és naponta szembesülök az akadályokkal éppúgy mint a számunkra kedvező közlekedési megoldásokkal. A diákoknak pedig az ilyen órák a legalkalmasabbak, hogy átérezzék a mozgáskorlátozottaknak olyan világot kell építeni, amelyben képesek önállóan élni és közlekedni” – elevenítette fel a két héttel ezelőtti diákokkal közös kerekesszékes sétájukat Pécsi Gertrúd.

Kapcsolódó témák: #Győr | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat