Kríziskezelő tréning pedagógusoknak

Egyetlen fegyverük a szó

Fotó: Ács Tamás
J. Kovács Andrea
2021.12.11. 14:19

Konfliktuskezelő tréningre hívták a város pedagógusait a Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikumba. A hatékony szakmai megoldást az országban elsőként dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezte.

Több mint százan jöttek el a Lukács Sándor Iskolába, hogy részt vegyenek a veszélyes és problémás helyzetek megoldásának felismerésére rendezett programon.

Az előadást dr. Farkas István dandártábornok tartotta. Az eseményen részt vett Knézy Jenő, a Győr+Média vezérigazgatója és Szabó Csaba őrnagy, a megyei rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője.

Dézsi Csaba polgármester elmondta: „Az elmúlt időszakban sok hírt hallhattunk tanárokat ért inzultusokról. Ezeket a szituációkat hatékonyan kell megoldani az egyetlen olyan fegyverrel, ami mindig nálunk van. Ez a szó. Kell tudni, hogy mikor kell hallgatni, mikor kell megszólalni és adott helyzetben mit kell mondani. Fontos, hogy szavainkkal ne olajat öntsünk a tűzre, hanem megnyugtassuk a kedélyeket. Ezt nem tanítják a főiskolákon és az egyetemeken. Ezért próbálunk ebben segíteni, bár nem mi vagyunk az iskolák fenntartói. Először az iskolaigazgatók véleményét kértük ki, ők nyitottan és örömmel fogadták a kezdeményezést. Még csak képzés a kezdeténél tartunk, de a célunk az, hogy a tréning végére úgy tudják használni a szavakat, mint egy profi mesterlövész a puskáját.”

„Ez egy konfliktuskezelő lélektani tréning, ami arról szól, hogy a tanárok a fellépő krízishelyzeteket mind pedagógus-diák, mind pedagógus-szülő viszonylatban hogyan előzhetik meg, ismerhetik fel, illetve baj esetén hogyan kezelhetik pusztán kommunikációs eszközökkel. A jó kommunikáció mindenkivel szemben alkalmazható, hiszen mindenkire lehet hatni, a pedagógusoknak pedig nincs más eszköze a konfliktuskezelésre, mint a beszéd. Itt megtanítják őket, hogyan lehet olvasni a testbeszédből, mi vezet a fizikai agresszióhoz és hogyan lehet ezt megakadályozni.” – válaszolta a Győr+ kérdésére Knézy Jenő.

Fotó: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: J. Kovács Andrea, Ficsór Dávid