Hirdetés
Könyvbemutató

Egy mázlista riporter naplója

Fotó: Ács Tamás
Németh Boglárka
2021.12.08. 12:50

Titkok és történetek- egy mázlista riporter naplójából- címmel jelent meg Pió Márta, újságíró könyve. A száguldó riporter ott volt hazánk kiemelkedő történelmi eseményeinél, tudósított a világ számos országából, ott volt a Győri Balett felemelkedésénél, élményeit pedig most egy kötetben összesítette. Dézsi Csaba András, Pió Mártát már a karrierjének kezdetén megismerte és dolgoztak is együtt, könyvét pedig szerda reggel közösen mutatták be.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András régóta jó barátságban van a szerzővel. A polgármester saját maga is szerepel az alkotásban.

„Fantasztikus érzés volt az, hogy a nálam idősebbek, a rendszerváltó újságírás korszakában, tényfeltáró újságírókként a Térkép szerkesztőségében dolgoztak. Nagyon jó volt velük beszélgetni és sokat segítettek nekem abban, hogy magam is elinduljak a pályán.” – mondta el a Győrplusznak a városvezető aki hozzátette, hogy Pió Márta olyanokkal készíthetett interjúkat, akiket mi csak a tévéből ismerhetünk.

Hirdetés

Pió Márta sokszor mesélt történeteket a pályafutásáról, mégis úgy érezte még nincs itt az ideje a története papírra vetésének, a koronavírus járvány azonban őt is felébresztette.  

„Sokat meséltem az embereknek ezekről a történésekről, amik nem kerültek be a Híradásokba. Kérdezték miért nem írod meg? Erre én még nem vagyok elég öreg. Aztán jött a pandémia és azt mondtam: bármikor érhet engem is bármi és akkor már soha nem tudom megírni, így aztán úgy éreztem most jött el az ideje.”

A szerző írt a vasfüggöny lebontásáról, a nyugati határnyitásról, az NDK-exodusról, a Duna eltereléséről, Szlovákia önállóvá válásáról, a magyarok ébredéséről, a rendszerváltásról, az uniós csatlakozásról. “A történelem idejött a határszélre, ami nekem hatalmas ajándék volt.” 

Pió Márta a Győrplusznak elmondta, hogy a Torgyán Józsefhez köthetők a kötet legviccesebb történetei, amire pedig nagyon büszke, hogy a Habsburg dinasztiai leszármazottainak mindegyikével sikerült interjút készítenie. Sikerei nagy részét a Győri Balettnek köszönheti, akinél szinte a társulat része volt, szakmai előrelépését is nekik ksözönheti. 

A könyv jelenleg a Baross úti Látogatóközpontban, januártól pedig a Líra könyvesboltokban és online is megvásárolható lesz. 

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #könyvbemutató |
likeold
a fb oldalunkat