Egészségnap és séta

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2022.10.24. 13:05

Jövő vasárnap második alkalommal rendezik meg a Győri Diabétesz Napot és Sétát a belvárosban. Az esemény részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Hirdetés

Minden érdeklődőt várnak november 6-án a Káptalandombon, az MCC Központban. Ahogy a rendezvény ötletadója, Pintérné dr. Fürst Ágnes diabetológus háziorvos fogalmazott: sokan nem tudják magukról, hogy szénhidrát anyagcserezavarban szenvednek, ezért fontos a szűréseken való részvétel. A cukorbetegeket pedig azért hívják, hogy az esetleges szövődményeket minél hamarabb felfedezzék, hiszen csak így lehet a folyamatot lassítani, megállítani.

A délelőtti megnyitót követően kezdődnek a szűrések. Kitölthetünk egy kérdőívet, mely a betegség kialakulásának esélyét méri. A szakorvosok látás és szemfenékvizsgálatot, hallásvizsgálatot, érszűkület vizsgálatot, anyajegyszűrést és a diabeteses lábvizsgálatot végeznek. Lesz ortopédcipő bemutató, és külön dietetikai stand. Az ÁNTSZ munkatársainál vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérést és a prosztatabetegségeket kimutató psa vizsgálatot lehet kérni.

Közben előadásokat hallgathatunk a támogató közösség szerepéről, az újraélesztésről, a cukorbetegség fogászati tudnivalóiról, valamint a vese- és szív-érrendszeri betegségekről, melyek a diabetesben vezető haláloknak számítanak.

Az egyik szervezőtől, Venesz Lászlótól, a Diabetes Egyesület megyei elnökétől megtudtuk, hogy egymillió beteg él ma Magyarországon, ám ehhez a számhoz hozzáadhatunk még egyszer ennyit, akik a cukorbaj előszobájában vannak, mert – például – túlsúlyosak. Egyesületük 1993 óta működik, rendszeresen szerveznek programokat, találkoznak. Minél több sorstársat szeretnének megszólítani a megyéből, a régióból. Hasznos, naprakész ismereteket szerezhetnek, s ez kedvezően befolyásolhatja állapotukat.

A Patrónus Lions Klub képviseletében Hanczné Mező Edina elmondta: szervezetük a vakokkal, látássérültekkel, gyengén látókkal foglalkozik, a cukorbetegségnek pedig egyik legsúlyosabb szövődménye lehet a látásvesztés. Ezért tartják fontosnak a figyelemfelhívást, a demonstrációt. A délután kezdődő sétán a városban működő mindhárom Lions klub közösen vonul fel a többi résztvevővel.

A klub másik képviselője, a sétát megálmodó Hartmann József a délutáni programokat ismertette. A Káptalandombon felállított színpadon a köszöntők után zenés bemelegítő tornát tartanak.

A Diabétesz séta november 6-án, vasárnap 16 órakor indul a Bécsi kapu tér, Király utca, Kazinczy utca, Széchenyi tér, Dunakapu tér, Káptalandomb útvonalon. A visszaérkezőket zenés záróműsor várja.

A rendezvény díjmentes, ám adományokat szívesen fogadnak.

Az esemény médiatámogatója a Győr Plusz Média Zrt.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés