Hirdetés

Drónnal vadásztak a szabálytalankodókra

Fotó: Marcali Gábor
Ficsór Dávid
2022.07.29. 18:13

A csütörtöki „Lavina” akció után pénteken ismét fokozott ellenőrzést tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a forgalmasabb Győr környéki helyszíneken. Ezúttal speciális drónnal támogatták a földi egységek munkáját.

Hirdetés

A fókuszban a záróvonal átlépések, az előzési szabályok megszegése, illetve a stop táblák figyelmen kívül hagyásai voltak. Perjámosy István, közlekedésrendészeti osztályvezető azt mondta, igyekeznek minden olyan ellenőrzési lehetőséget megragadni, ami a baleset-megelőzést segíti.

Ezek a drónos ellenőrzések közel két éve kerültek be a rendőrség repertoárjába. Itt konkrétan a képi dokumentációval alátámasztott rendőri intézkedésekre koncentrálunk.  A szabálysértések reagálására járőrök vezetik ki a kiszemelt járművet és a folyó pálya forgalmát nem feltartva vonják ellenőrzés alá”– nyilatkozta Perjámosy István.
Fotó: Marcali Gábor

A speciális drón 40-45 méteren lebeg szinte észrevétlenül. A kamera segítségével pedig rendkívül jól átlátható az egész csomópont. A szabálysértés innen jól kiszúrható, ráadásul az eszköz memóriája rögzíti is azt. A drón kezelője szabálytalanság esetén rádión adja le a drótot kollégáinak, akik néhány száz méterrel arrébb leintik a járművet, és a lefolytatják a megfelelő eljárást. „Célunk az, hogy egy hosszabb távú hatást érjünk el, és azokat szűrjük ki, akik egyébként jogot sértenek” – mondta az osztályvezető.

Hirdetés
Fotó: Marcali Gábor

Pénteken a délelőtti órákban nagy volt a forgalom ezen a csomóponton, épp ezért választották ellenőrzésre ezt a szakaszt a rendőrök. Elsősorban azokat a megyei helyszíneket keresik az egyenruhások, ahol a legnagyobb esély van a közúti balesetekre. Az elmúlt napokban tehát nagyszabású akciókat hajtottak végre a rendőrök az utakon. Céljuk nem az volt, hogy minél több gépjárművezetőt megbüntessenek, a fókusz ilyenkor a baleset-megelőzésen van.  Ezekből a szabálysértésekből ugyanis egy ilyen forgalmas útszakaszon könnyen halálos baleseteket lehetnek. 

likeold
a fb oldalunkat