Hirdetés

„Lavinaveszély” a megye útjain

Fotó: police.hu
Zombai-Kovács Ákos
2022.07.28. 15:13

Gyorshajtókra vadásztak a rendőrök csütörtökön a Győr-Moson-Sopron megyei utakon. A rendőrség a police.hu oldalon jelentette be, hogy egész nap úgynevezett „Lavina” akciót tartanak, aminek lényege, hogy a sebességmérések viszonylag sűrűn, egy adott út teljes hosszára, vagy annak egy meghatározott szakaszára összpontosulnak. A „Lavina” közben az egyenruhások nem csak a sebességtúllépések ellen léptek fel, de ellenőrizték a járművezetők vezetésre való alkalmasságát, az ittasságot és a biztonsági öv használatát is.

Hirdetés

A 82-es számú főútra fókuszáltak az egyenruhások a Lavina akció keretében. A Lavina lényege, hogy ilyenkor viszonylag sűrűn, egy adott út teljes hosszában vagy egy meghatározott szakaszra összpontosulnak a sebességmérések.

A szakember szerint igen hatékonyak az ilyen fajta ellenőrzések. „Az elmúlt években beváltak nálunk az ilyen típusú ellenőrzések, ezért hirdettük meg ezúttal is ezt a speciális sebességmérő akciót” – mondta a Győr Plusznak Perjámosy István. Nem csak sebességet mértek a rendőrök az akció során, hanem a járművezetők vezetésre való alkalmasságát, az ittasságot és a passzív biztonsági eszközök használatát is vizsgálták.

Hirdetés

A szakember szerint a közúti balesetek egyharmadát gyorshajtás okozza, ezért kezelik kiemelten ennek kiszűrését. „Sajnos szomorú statisztika, de igaz, hogy a közúti balesetek mintegy harmadát a sebességtúllépés vagy a sebességkorlátozások be nem tartása okozza, nem véletlenül kezeljük súlyponti feladatként a sebességméréseket itt a megyében is” – tette hozzá a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Nem volt véletlen a helyszínválasztás sem csütörtökön. A 82-es és a 83-as számú főúton rengetegen száguldoznak, őket igyekeztek most kiszűrni az egyenruhások. „A 82-es és a 83-as főutak az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindenképpen megérdemlik a külön sebességmérési akciókat, sokan szabálytalanul, túl gyorsan közlekednek mindkét úton, ezért most is a 82-esre fókuszáltunk és egészen Veszprém megyébe átnyúlva állítottunk fel ellenőrző pontokat a gyorshajtók kiszűrésére” – emelte ki Perjámosy István. A Lavina akció pontos eredményeit egyelőre még nem ismerjük, de az biztos, hogy pénteken ismét akcióba lendülnek a közlekedésrendészeti osztály munkatársai és több Győr környéki helyszínen is drónnal próbálják kiszűrni a szabálytalankodókat.        

Kapcsolódó témák: #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat