Drágul az új téli gumi, lassan időszerű a csere

Ficsór Dávid Fotó: Ficsór Dávid
2022.10.25. 17:27

Folyamatosan emelnek a gyártók, emellett a rezsiköltségek is növekednek a műhelyekben. Az új téli gumik a tavalyihoz képest akár 20-25%-al is drágábbak lehetnek idén, az energiaárak miatt pedig a munkadíj is hasonlóképpen alakul ebben az évben.

Hirdetés

„Egy 15 colos közepes minőségű téli gumi garnitúra 100-120 ezer forintba kerül, az átlagos munkadíj pedig idén 13-14 ezer forint autó- és gumitípustól függően” – mondta Hatvani Bálint.

Október vége van, bár az időjárás nem azt az arcát mutatja, amit ebben az időszakban megszokhattunk. Mégis elmondható, lassan időszerű a nyári abroncsot télire cserélni a gépjárműveken. Sokan ingáznak Győr és Ausztria között, szomszédunkban pedig november elsejétől már kötelező a téli gumi, ezért egyre többen váltanak a napokban. A szakemberek szerint a 7 celsius fokos átlaghőmérséklet a határvonal a nyári és a téli abroncsok között. A kétfajta keverék egészen másként viselkedik az utakon a különböző időjárási körülmények között, nem véletlenül ajánlott a hideg idő beköszöntével kicserélni a gumikat. 

Hirdetés