Hirdetés
Alpolgármesteri vizit

Dr. Pergel: a győriek tisztelik és szeretik a magyarságukat!

Fotó: O. Jakócs Péter
P. Csapucha Adrienn
2022.05.19. 07:42

Az alpolgármesteri vizit csütörtöki vendége dr. Pergel Elza volt. A Győr+ Rádió reggeli műsorában szó esett a női vezetői szerepekről, de az aktualitások sorában a testvérvárosi kapcsolatok is terítékre kerültek.

Hirdetés

Novák Katalin kinevezése kapcsán női politikáról kérdezték elsőként a műsorvezetők vendégüket. Dr. Pergel Elza elárulta, ez az egyik kedvenc témája. “Nagyon örültem Novák Katalin kinevezésének. A különböző vallások irányultsága nem feltétlenül a nőket helyezi a középpontba, és akik más kultúrát akarnak Európába behozni, azoknak felhívnám a figyelmét, hogy a nő szerepe ebben a világban sajnos sokadrangú. Ehhez képest mi léptünk egy olyat, ami más üzenetet hordoz, hiszen Novák Katalin viszi majd a világban a magyarságtudatot, és azt az országimázst, amit Orbán Viktor elindított. Kiváló hölgy került az első székbe” – fogalmazott dr. Pergel Elza.

Dr. Pergel Elza jogászként, a városi tanácsnál kezdte egyébként a karrierjét, és elmondása szerint az apparátusban már akkor is túlsúlyban volt a női dolgozók száma, ám a felsővezetésben ez nem volt jellemző. “Most ha a többi városban is körbenézünk, akkor már többen vagyunk, de nemrég olvastam egy statisztikát, miszerint a Fidesz-KDNP pártjában van a legkevesebb nő. Én akkor hiányolom egy nő jelenlétét, ha részletes és apró dolgokban kell a szabályozást meghozni” – ismertette az alpolgármester.

Hirdetés

Hogy mekkora nyomást, vállalást jelent egy ilyen pozíció betöltése, arra is kitért a Győr+ Reggeli vendége. “Ha az embernek csak vágyai vannak, de nincsen felkészültsége, és szembetalálkozik egy nagyobb feladattal, tehát túl nagy neki a kabát, akkor teher egy ilyen pozíció. Van, aki ilyenkor gyorsan feladja, mert nem tudja ennek a terheit vállalni. De aki erre felkészült, az megpróbál harcolni, hogy megfeleljen, de ez általában egy tanulási folyamat is, a nők pedig szeretnek és tudnak is tanulni” – emelte ki dr. Pergel Elza.

Ezután egy aktualitás, a testvérvárosi kapcsolatok kerültek szóba.

“Győr életében ez nagyon fontos, a megállapodások mögött mindig fajsúlyos tartalmak vannak. Tapasztalataim szerint a győriek nem csak lokálpatrióták, hanem tisztelik és szeretik a magyarságukat, és szeretik a határon túli magyarokat is. Ennek a barátságnak a jele a dunaszerdahelyi kapcsolat, és már a csíkszeredai kapcsolat is” – hangsúlyozta az alpolgármester. A testvérvárosi kapcsolat városi feladatok, együttműködések sorozata, ami kiterjed a kultúrára, gazdaságra, vagyis mindenre amit egy város megél általánosságban. Mint kiderült, a szerdai testvérvárosi találkozón számos ötlet meg is fogalmazódott, amit Győr szívesen fogadott, hiszen a város kulturális élete egyébként is pezsgő, egyre színesebb. “Ha azt mondják, hogy Győr, akkor a világnak nincs olyan tájéka ahol ne ismernék például a Győri Balett, vagy éppen a Győri Filharmonikus Zenekar társulatát” – emelte ki a téma kapcsán dr. Pergel Elza.

A műsor második felében a beszélgetés első témáját a kultúra adta, hiszen közeledik a nyár és vele a rendezvények sorozata. “Győr mindig gazdag nyári programokat kínált, nekem is vannak kedvenceim, de ritkán jutok el rájuk. Nagy Balaton járó vagyok, ha lehetőségünk van, a hétvégéket ott töltjük, de természetesen sokszor vagyunk Győrben is. A táncfesztivál az egyik kedvencem, nem tudom elégszer elmondani, hogy mennyire csodálom azokat a művészeket, akik a testükkel tudják tánc formájában bemutatni az életünkből kiragadott jeleneteket. Tényleg csak csodálni tudom őket. De említhetném a filharmonikusok koncertjeit, egyre többen vagyunk, akik lelkesednek a komolyzenéért, de szerencsére a következőkben nagyon sok könnyűzenei koncert is érkezik városunkba” – ismertette dr. Pergel Elza, majd hozzátette, hogy most kell feltöltődni, és jól érezni magunkat. Alpolgármesterként jó néhány program szervezésében is közreműködik, ezt a feladatkört pedig örömmel vette fel a teendői közé.

Markó Iván temetése is szóba került. Az alpolgármester kiemelte: halálával nagy veszteség érte a világot, ő maga is óriási tisztelője volt Markó Ivánnak. “Markó Iván a világ egyik legnagyobb balettművésze volt” – fogalmazott dr. Pergel Elza, aki hozzátette, hogy ha kritikát is kapott a temetéssel kapcsolatban, nem volt célja bárkit is megbántani, ő maga csak a legmélyebb tiszteletét szerette volna tenni.

A virágültetési akcióról is kérdezték az alpolgármestert a műsorvezetők. “Az volt az elsődleges, hogy megmutassuk, ha valaki virágot ültet, akkor kivirágzik a lelke. Ez a mi városunk, mi szeretnénk ékesíteni, színesíteni!”

Az óvodai beiratkozás adta a vizit utolsó témáját. Minden óvodás korú gyermeket fel tudtunk venni, még csoport szintű igényeket is ki tudtunk elégíteni. Az óvodáink nem kihasználtak, több mint ezerrel több a férőhelyünk, mint amit most igénybe vesznek, de reméljük ez egy hullámzás, amit évről-évre tapasztalunk. Vannak egyébként új óvodák is, amik nem hozzánk tartoznak, az egyházi intézmények száma is gyarapodik, ami nagy öröm, hiszen a keresztény szellemiség, a hithez való közeledés, már a piciken keresztül is nagyon fontos és ez nagyon kedves számomra” – zárta a beszélgetést dr. Pergel Elza.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

likeold
a fb oldalunkat