Hirdetés
Fesztiválok a fesztiválban

Immunerősítő lesz a győri táncünnep

Fotó: O. Jakócs Péter
P. Csapucha Adrienn
2022.05.12. 15:15

Egy hónap múlva a tánc fővárosává avanzsál Győr, hiszen a Győri Balett szervezésében ismét sor kerül az ország egyik legnagyobb táncos eseményére. A részletekről csütörtökön számoltak be a szervezők, ahol a sajtó munkatársai a fesztivál egy-egy darabjából láthattak ízelítőt.

Hirdetés

Minőségi produkciók, világszínvonalú előadások kicsiknek és nagyoknak egyaránt, ezt kínálja idén június 13-a és 19-e között a XVII. Magyar Táncfesztivál, 7. Gyermek Táncfesztivál, június 15-e és 18-a között pedig a Mini Fesztivál. Ezt a már említett minőséget prezentálta a csütörtöki tájékoztatón Marjai Lili Anna, Hrutka Róbert és Csonka Gábor, akik a Velekei László koreografálta „One way to Heaven” című előadásból adtak elő részletet.

A megjelenteket az önkormányzat részéről dr. Pergel Elza köszöntötte. Az alpolgármester beszédében kiemelte, hogy a város, mint a fesztivál székhelyvárosa büszke és boldog, az önkormányzat évről-évre örömmel él a támogatás lehetőségével. „Nagy szeretettel, tisztelettel és hálával köszönjük, hogy 17. alkalommal is ekkora érdeklődést vált ki ez a fesztivál, és, hogy Győr városa lehet a helyszínadó gazdája ennek a rendezvénynek. Örömmel várjuk a társulatokat, bízunk benne, hogy a közönségnek is fergeteges élményben lesz része, mint tavaly, amikor kint a szabadtéren kellett megrendezni az eseményt. Most részben visszatértünk a színházba, sokszínű, szép, tartalmas, és mindenkinek a lelkét emelő produkciók mutatkoznak be, köszönöm a város nevében is, remélem sokat fogunk találkozni” – fogalmazott dr. Pergel Elza.

Hirdetés

A köszöntő után újabb meglepetés következett, a Kossuth-díjas Bozsik Yvette és Vati Tamás szórakoztatta a megjelenteket, a művészek a fesztiválon egyébként fellépő Bozsik Yvette Társulat, „Bohóc kerestetik” produkciójából adtak ízelítőt.

Kiss János fesztiváligazgató a látottak méltatása után, örömét fejezte ki, hogy 2022-ben ismét táncba borulhat a város. „1998-ban egy kicsit irigykedtünk a színházművészetre, és mertünk egy nagyot álmodni. Akkor azt mondtuk, hogy kell egy város, egy hely, ahol a táncművészeket köszönthetjük, ahol méltó ünnepe lehet a művészetünknek. A pandémia sok bizonytalanságot teremtett, de Velekei László és csapata nem tudott elbizonytalanodni, ez a fajta hit és elszántság látható volt a tavalyi fesztiválon is” – kezdte a múltidézést Kiss János, majd a jövőre nézve kiemelte: bízik benne, hogy az időjárás is a fesztivál partnere lesz és csodálatos időben köszönthetik a tánc szerelmeseit, a szakmát, az érdeklődőket.

„A táncművészet a legnagyobb immunerősítő”

– hangsúlyozta a fesztiváligazgató, majd megköszönte Győr városának, valamint az Audi Hungaria vállalatának és mindazoknak a támogatását, akik a rendezvény sikeréhez hozzájárulnak.

2022-ben is mindenki táncol

Mint kiderült a nyitónapon 10 órakor a Múzeumházban indulnak majd a programok egy elméleti konferenciával, mely arról szól, hogy hogyan érkezett a balett Magyarországra. Ugyancsak a nyitónapon „12 év – 12 kép” címmel Markó Iván emlékkiállítás nyílik a teátrum Csillárszintjén. A fesztivál repertoárja színes és izgalmas, a műsorfüzet olyan neves együtteseket vonultat fel, mint például a Góbi Rita Társulat, a Nemzeti Táncszínház, a Budapest Táncszínház, a Háromszék Táncegyüttes, a Frenák Pál Társulat, vagy éppen a Duna Művészegyüttes. De a júniusi kavalkádon Győrbe látogat a többi között a Feledi Project, a Székesfehérvári Balett Színház, az Inversedance I Fodor Zoltán Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes, a Gangaray Dance Company, a Magyar Nemzeti Balett, a zárónapon pedig a Recirquel szórakoztatja a közönséget. Ezt megelőzően a szombati napon egy balett gálára is sor kerül, ahol a 40. születésnapját ünneplő Győri Tánc- és Képzőművészeti iskola növendékei is bemutatkoznak.

Kiss János azt is elárulta, hogy igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy mindenki, akinek kedve támad, az táncra perdülhessen. Így a II. János Pál téren is megannyi előadás közül választhatnak a fesztiválozók. A színház előtt húzza majd a PASO, a Budapest Bár, de lesz pezsdítő néptánc est, berobban az AFORCE 1 csapata, de ha mindez nem lenne elég latinos esten mulathatunk a Flamencorazónarte Táncszínházzal. Ugyancsak a téren egy kihelyezett stúdióval a Győr+ Média is képviselteti magát, ami nem mellesleg a fesztiválsorozat egyik újítása.

Fesztiválok a fesztiválban

A Győri Balett és a szervezők nyolc évvel ezelőtt újabb ötlettel rukkoltak elő és a már jól bevált programsorozattal karöltve elindították a Gyermek Táncfesztivált. „Iskolaérett lett a fesztivál, ez pedig az idei programra is igaz, hiszen 0-18 éves korig szóló darabok mutatkoznak be városunkban” – ezt már Csepi Alexandra, a társulat project menedzsere mondta az érdeklődőknek a sajtótájékoztatón.

Idén először a Mini Fesztivállal is kiegészül az egyébként is tartalmas műsorfüzet – ismertette Velekei László. A Győri Balett igazgatója kiemelte, hogy mivel számos tényező beárnyékolja a mindennapjainkat, ezért fontos, hogy értékteremtő előadásokat hozzanak létre. „79’ óta a társulatunk célkitűzése, hogy közönségből közösséget teremtsen, ez ma sincs másként, bízunk benne, hogy ennek a koncepciónknak a fesztivál is kitűnő alapjául szolgál” – hangsúlyozta.

A Mini Fesztivál az Árpád Parkolóházban található stúdióban kap helyet, a gyerekeknek szól majd, illetve az örök gyereklelkű felnőtteknek. Az előadásokat kiegészítő programok teszik teljessé, Szalai Judit a balett alapjaival ismerteti meg a legkisebbeket, míg Magyarországon elsőként Engelbrecht Patrik mutatja be a mini WobbelYoga sajátosságait.

Beavató táncszínház jelleggel a Ne bánts! című produkciót is egyedi megvilágításban, a parkolóház -2. szintjén játsszák majd, sőt egy kísérletező estre is sor kerül, ahol Sebestyén Bálint és Luigi Iannone darabjaitól töltődhetünk fel, hiszen ahogy azt a fesztiváligazgató is kiemelte: a táncművészet a legnagyobb immunerősítő, már csak ezért is érdemes lesz ellátogatni Győrbe június 13-a és 19-e között.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győri Balett | #Táncfesztivál | #táncművészet |
likeold
a fb oldalunkat