Hirdetés
Közösen indult a virágültetés

Papagájfű, kakastaréj és hamvaska is kerül az ágyásokba

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2022.05.11. 10:56

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése, az első növények két alpolgármester segítségével kerültek a Mártírok útja mellett található ágyásba, melyben egy szívformát alakítottak ki piros begóniákból.

Hirdetés

A munkálatok jelképes elindításaként dr. Pergel Elza és Radnóti Ákos alpolgármesterek ültetettek virágokat.

A Győr-Szol Zrt. munkatársai az elmúlt évekhez hasonlóan mintegy százezer palántát helyeznek ki ezekben a napokban a város közterületein.

Radnóti Ákos, a városüzemeltetésért is felelős alpolgármester elmondta: Győr virágos város, minden évszakban gyönyörű, de ilyenkor tavasszal a legszebb. Az ültetést követően pedig fontos feladat a virágok rendszeres öntözése, tápoldatozása, gyomtalanítása és növényvédelme. „A növények locsolását sok helyen automata öntözőrendszerrel oldjuk meg, a Szent István úti virágládákba is ilyeneket szereltünk be, gazdaságosabb, mint a kézi locsolás. Fontosnak tartom, hogy megújítsuk a város zöldterületeit, az utóbbi években a Malom liget, az Eötvös park és Matáv-játszótér szépült meg a környéken élők nagy megelégedésére. Külön örülök annak, hogy a lakóközösségek is kiveszik részüket a virágosításból, jó példák vannak erre Adyvárosban, ahol panelos környezetben szépítik a házuk előtti területet a lakók” – emelte ki Radnóti Ákos.

Hirdetés

A Győr-Szol mintegy húsz dolgozója naponta átlagosan 14 ezer tő növényt helyez ki előre meghatározott terv és rajzok szerint a virágágyásokba.

Virágba borul többek között a Honvéd liget, az Eötvös és a Bisinger park, a Batthyány, a Kálóczy tér, a Radó-sziget és a Káptalandomb. A Megyeháza előtti téren és a Bisinger sétányon a szobrok körül évelő virágok is helyet kapnak.

A szakemberek idén is előtérbe helyezték a magyar fajtákat, azokat, amelyeket a hazai körülményekre nemesítettek, amik jól tűrik a városi élet sajátosságait, a légszennyezést, a port és a hőséget is. A virágágyakba így például papagájfű, begónia, kakastaréj, díszcsalán, kúpvirág, hamvaska, bársonyvirág kerül.

Dr. Pergel Elza is nagy szakértelemmel ültetett, hiszen az alpolgármester otthon is kertészkedik. Komoly feladat az, hogy Győrben rendben tartsuk a zöldfelületeinket, a virágágyásokat, de ezekre nagy szükség van, hiszen ezzel is jobb kedvre deríthetjük az embereket. Mert mi is lehet annál szebb, mint májusban a városban, az épített környezetben gyönyörködni a virágokban, a sarjadó zöld növényekben.”

A Mártírok úti virágágyást összesen 3000 darab növény díszíti, 400 bordó levelű díszburgonya, 1200 tő papagájfű, valamint 900 piros virágú és 500 fehér virágú begónia. A virágkép kialakításában aktívan részt vettek az alpolgármesterek is.

A Győr-Szol Zrt. a virágoszlopokat, a virágládákat és a további mobil növénydekorációs elemeket is hamarosan kihelyezi a sétálóutcákba és a terekre.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

likeold
a fb oldalunkat