Hirdetés
Testvérvárosi szerződés

Csíkszereda a legújabb testvér

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2022.05.18. 13:59

A két város eddigi jó kapcsolatát még szorosabbra fűzte, Győr és Csíkszereda polgármestere szerdán ünnepélyes keretek között a győri városházán írta alá a testvérvárosi megállapodást.

Hirdetés

A magyar és a székely himnuszt követően dr. Dézsi Csaba András polgármester ünnepi beszédében felelevenítette, hogy tavaly ősszel dr. Pergel Elza alpolgármester látogatást tett Csíkszeredában, ahol megvitatták a két város közötti szorosabb együttműködés lehetőségét. A politikus beszélt arról a történelmi tényről is, hogy 1920. június 4-e óta hazánk saját magával határos.

„Győr mindig is szívügyének tekinti, hogy a határon túli városokkal jó kapcsolatot ápoljon és ezen belül is kiemelt figyelmet szentel a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásnak” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András. Bízik abban, hogy a két város intézményei is megtalálják a lehetőséget az együttműködésre, a kultúra, a sport, az idegenforgalom és az élet minden területén. „Győrnek nagy megtiszteltetés testvérvárosai között tudni Csíkszeredát, örömmel konstatálva azt a tényt, hogy a magyar országgyűlés október 16-át a magyar–székely összetartozás napjává nyilvánította– hangsúlyozta a polgármester.

Hirdetés

Korodi Attila, Csíkszereda első embere köszöntője elején arról beszélt, hogy a kárpátaljai testvértelepülésüket, Beregszászt olyan technikai felszerelésekkel segítik, hogyha a háború eléri őket, akkor az intézményeikben, a menhelyeiken legyen ivóvíz.

„A testvérek összefognak és egymást segítik. A Kárpát-medencének Győr a nyugati, mi pedig a keleti oldalát védjük. Büszkén vállaljuk, hogy mi, a legmagyarabb megyeszékhelyként védőbástyája akarunk lenni a Kárpát-medencének, az erdélyi magyarságnak. Fontos számunka a hagyományok ápolása, a kulturális kötelékekre való támaszkodás, de elengedhetetlen az is, hogy a fiataljainknak olyan eszközöket adjunk a kezükbe, amellyel ötven év múlva is azt tudják mondani: ott vannak, megtalálják a helyüket, nálunk ott, Székelyföldön, önöknél itt, Győrben. Ez közös felelősségünk. Ezért fontos, hogy olyan testvérvárosi kapcsolatokat építsünk, amely kiterjed a kultúra, az oktatás, a sport, a gazdaság, az egyetem, a fiatalokról szóló együttműködés területére, és ha így gondolkodunk, akkor megvan a sava-borsa a testvérvárosi kapcsolatnak, amitől működik” – emelte ki Korodi Attila.

Ünnepi műsort a Jávorkai fivérek, Ádám és Sándor adtak.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #Csíkszereda | #Győr | #testvérvárosi partnerség |
likeold
a fb oldalunkat