Nagyon nagy eredmény az Ipari Park 2. övezeti átsorolása

Dr. Dézsi: Védjük saját értékeinket, de tovább építjük a várost!

Győr+ Illusztráció: Győr+
2024.05.25. 11:03

Dr. Dézsi Csaba András a múlt héten jelentette be a jó hírt: „Hosszas diplomáciai munka eredményeként sikerült az új Ipari Park területét a korábban központilag elrendelt különösen veszélyes és zavaró hatású területről általános ipari övezetté átminősíttetnem. Így a már 30 éve eredményesen és biztonságosan működő ipari parkhoz hasonló feltételekkel fejlesztjük tovább Győr iparát, gazdasági életét.”

A bejelentést örömmel fogadták a győriek éppúgy, mint a Győrszentivánon élők – már akikhez eljutott a jó hír. A többség tudja, hogy ez egy nagyon nagy eredmény, és hogy számíthatnak a polgármesterre, mert a város érdekeit képviseli.

Azt tudni kell, hogy az Ipari Park betelt, ezért van szükség az Ipari Park 2-re. A város gazdasági életét, stabilitását meghatározta az 1992-ben megnyílt Ipari Park. A kettes ütem újabb 25 évig biztosíthatja azt, hogy ide ipar telepedhet. A több lábon állás nagyon fontos, hiszen ha bármi történne az autóipar területén, akkor ne fordulhasson elő még egyszer az, ami a rendszerváltáskor megtörtént, hogy 14 gyár megszűnt és 15 százalékos volt a munkanélküliség.

„Orvosként is mondom, hogy ezt meg kell előzni, ezért a kormány segítségével létrehoztuk az Ipari Park 2-t. Ekkor megjelentek azok a szervezetek, akik 2018 környékén települtek le – tehát nem tősgyökeres szentivániak –, és kezdték el terjeszteni, hogy itt akkumulátorgyár lesz. Szerintem ez megszervezett zavarkeltési akció volt, hiszen látszik, hogy nem civilekről van szó, hanem politikai ambíciókkal rendelkező aktivistákról” – hangsúlyozta lapunknak dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Az élet pedig elmosta az álhírt. A Volkswagen elnöke ugyanis bejelentette, hogy Csehországban akartak, de ott sem építenek akkumulátorgyárat Kelet-Európában. Tehát nem is volt tervben győri akkumulátorgyár telepítése.

Az Ipari Park 2. átminősítése GIPZ-ről GIPE övezetre jót jelent, hiszen az Ipari Park egyes üteme is ebben a besorolásban van.A polgármester dolga, hogy képviselje az itt élő emberek érdekeit. Leginkább olyan cégek letelepítése a célunk, amelyek függetlenek az autóipartól, és amely diverzifikálja Győr iparát” emelte ki dr. Dézsi Csaba András.

A polgármester azt is elmondta, a hosszú távon gondolkodást az is mutatja, hogy az ipartelepítés mellett a mezőgazdaság megtartására is törekszik a város, hiszen Magyarországon elsőként Győrben lehetséges az, hogy az Ipari Parkban folytatódhat a mezőgazdasági termelés, amíg a területet nem értékesítik.” Védjük saját értékeinket, de építjük tovább a várost!” – mutatott rá a városvezető.  

Hozzátette: kérésére egy új rendeletmódosításba bekerült egy véderdősáv kiépítése, amelyet a település felőli területre terveznek az ott élők megnyugtatására.

Korábban a témában: