Dr. Dézsi: Szintet lépünk és előre megyünk!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.04.10. 08:57

A nehézségek ellenére a legsikeresebb négy esztendőt tudhatja maga mögött Győr városa, folyamatosan zajlottak a fejlesztések az elmúlt időszakban, kidolgozott tervek pedig szép számmal akadnak a következő időszakra vonatkozóan is. A pénteken bemutatandó programjáról is beszélt a rádiónkban tartott polgármesteri viziten dr. Dézsi Csaba András, aki úgy fogalmazott: a 2024-es évhez igazodva 24 pontban foglalta össze elképzeléseit, a győriek véleménye alapján, a lakók érdekeit képviselve úgy, ahogy azt eddig is tette!

Kis zenei kitekintőt követően azonnal az aktualitásokról kérdezték a Juice műsorvezetői vendégüket. A Nyitott Városháza Program keretén belül szociális témakörben ugyanis elindult egy lakossági konzultáció. „Az a dolgom, hogy képviseljem a lakosság érdekeit, korábban is készítettünk már hasonló felméréseket, így megvizsgáltuk például a közlekedéssel kapcsolatos igényeket is. Pénteken hirdetem meg a 24 pontos polgármesteri programomat, és ebben is nagyon sok minden abból állt össze, hogy a különböző konzultációk során mit tartottak fontosnak a győriek. Ez a kérdőív, ez a szociális téma elsősorban a gondoskodást helyezi fókuszba. A szociális háló erős városunkban, de az idősügyi problémák, az idősotthonok kérdése fontos terület. Egy demens otthon létrehozását is tervezzük, ezeknek a betegeknek a gondozásával egész családoknak segíthetünk!”

Időseknél maradva dr. Dézsi elmondta: ismét elsők voltunk az országban, hiszen megnyílt a Nyugdíjas Klubok Háza, melyre korábban nem volt példa. Ez azért is jelentős, mert több mint 100 nyugdíjas klub működik a városban, nagyon aktív a közösségi élet, ez pedig önmagában nagy eredmény.

„Nagyon nagy volt az igény erre, a Generációk Háza kihasználtsága miatt aktuálissá vált a nyugdíjas klubház létrehozása. Fantasztikus volt a nyitóünnepség is, fellépőkkel színesítettük a rendezvényt” – számolt be élményeiről a polgármester, aki hozzátette, hogy a helyszínválasztás sem véletlen, hiszen nagyon jó, központi területen helyezkedik el a létesítmény. A városvezető ugyanakkor rámutatott arra, hogy a fiatalokkal szemben is tartozása van a városnak, hiszen a régi Ifjúsági Ház lebontása, annak rossz és elavult állapota miatt nem volt kérdéses, de azóta sem épült új, a fiataloknak pedig szükségük lenne egy közösségi térre, mely koncertek, előadások megrendezésére is alkalmas. „Olyan intézkedésekre van szükség, melyre 50 év múlva is azt mondják, hogy igen, ez egy jó polgármesteri döntés volt!”

Rengeteg díjat kapott Győr az elmúlt időszakban, de a polgármester úgy véli, ettől függetlenül nem szabad hátradőlni, további kezdeményezésekre, cselekedetekre van szükség. „A díjak arra valók, hogy lássuk jó úton járunk!” – mutatott rá a város első embere, aki azért természetesen örömmel sorolta az elismeréseket, melyre minden győri büszke lehet. „A többi között elnyertük a legélhetőbb, a legtöbb geotermikus energiát felhasználó város címet, elhoztuk a fődíjat a Virágos Magyarország versenyről, de a kerékpárosbarát város címet is kiérdemeltük!”

A műsor folytatásában az útfejlesztésekről esett szó elsőként. „750 kilométer belföldi úthálózatunk van, szörnyű állapotokat örököltünk, de már több mint 40 kilométert felújítottunk. Elkezdtünk egy nagyon komoly munkát, amit folytatunk a jövőben is, a lakóutca programot is újraindítjuk. Szépen, tervszerűen haladunk, komoly szakembergárdával a háttérben, de nem csak rájuk, a lakókra is hallgatunk” – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette: ez természetesen a parkolók tekintetében is igaz, ahol a Lépésről Lépésre Program elv mentén alakítottak ki új megállóhelyeket.

„Komoly problémahalmazt örököltem a városházán, mára viszont szerencsésen kialakult, hogy a szakemberekkel, a vállalkozókkal azon dolgozunk közösen, hogy a város érdekeit képviseljük. Szemléletváltozást eszközöltünk, megversenyeztetjük a projekteket és a legelőnyösebb ajánlatot választjuk. Megpróbálunk megfelelni a lakosságnak. A megoldás kulcsa gyakran nem a mi kezünkben van, de megpróbáljuk megszerezni azt” – hívta fel a figyelmet a reggeli viziten a városvezető. Egyúttal kiemelte: nagyon sok út állami kezelésben van, de ilyen esetekben is igyekeztek megtalálni a megoldást, például a Sokorópátkai út esetében, ami minta lehet, hiszen a város is részt vállalt a költségekből annak érdekében, hogy elkezdődhessenek a felújítások. „Ez is egy nagy forgalmú út, hamarosan megkezdődhet a beruházás, nagyjából egy hónap múlva elindulhat a munka” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András.

A légszennyezettség mérést is fontosnak tartotta a város és a polgármester. „Mivel betelt az ipari park fejleszteni kellett, létrejött az ipari park II. De figyelni kell a civil szervezetek jelzésére is, akik kérték, hogy folyamatosan monitorizáljuk a levegő állapotát. Ezért vásároltunk meg egy autót, a légszennyezettség mérővel felszerelve. De nem csak Győrszentivánon, városszerte szükségesek a mérések, ezért a WHO-s szakemberekkel kidolgoztattam egy programot, melynek keretében 9 helyszínen mérünk, ott, ahol jelentős forgalom van, de kell egy kontroll a Püspökerdő környékén is. Szükség van a folyamatos feltérképezésre, orvos-polgármesterként úgy vélem a megelőzés elsődleges!”

Új témát felvetve a műsorban elhangzott: folytatódik a Győr 750-es érme átadása is. „Az összefogást, az összetartozást erősíti az érme, Győr város lelkiségét próbáljuk ezzel is összefogni. A fiataloknak kiosztottuk amit lehetett, de már az idősebb generáció jelentkezését is várjuk, van egy felület, ahol minden információ megtalálható ez pedig nem más, mint a www.gyor750erme.hu

Rátérve a pénteken bemutatandó választási programjára a polgármester elmondta: „A 2020-ban vázolt 20 pontból 18-at teljesítettünk, kettőt pedig részben. Ez egy komoly teljesítmény, hogy az ember nemcsak ígérget, de teljesíti is a vállalásait. 2024-ben pedig 24 programban foglaltam össze a terveket. Az elmúlt években nem voltunk könnyű helyzetben, mégis az elmúlt 4 év volt a legsikeresebb, szépen haladtunk úgy, hogy egyensúlyban maradjon a város, de most szintet lépünk, ez is lesz a program elnevezése. Vagyis szintet lépünk és előre megyünk! – zárta a találkozót dr. Dézsi Csaba András.

A teljes beszélgetés már visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka