Megnyílt a Nyugdíjas Klubok Háza

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.04.05. 20:51

Valóságos népünnepéllyé vált pénteken a Nyugdíjas Klubok Házának megnyitója Győrben. A vásárcsarnok előtti teret már kora délután megtöltötték az érdeklődők, jobbára az idősebb generáció képviselői.

„Itt végre nekünk is lesz helyünk” – mondta egy asszony a mellette állóknak, majd együtt járták be a szépen felújított házat. A két kisebb és egy nagyobb helyiség kiváló lehetőséget nyújt a város klubjainak a kulturált közösségi találkozásokra, előadásokra, beszélgetésekre, tornára, táncra, különféle foglalkozásokra jelképes bérleti díj fejében.

„Óriási dolog ez a ház, hiszen eddig sok klubnak okozott gondot a helyhiány. Voltak, akik kényszerűségből valamelyik kocsmában találkoztak, de olyanok is, akik csak a szabadban tudtak összejönni. Ígérem a polgármester úrnak, hogy élni fogunk a lehetőséggel” – nyilatkozta a Győr Plusz Médiának Rákosi Zsolt János, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke.

A győri nyugdíjasok megadták a módját az ünneplésnek. A klubházban egymást követték a programok. Volt Senior táncház, Lázár Attiláné és társai citeráztak, Ézsiásné Piroska zenélt, Madarász Istvánné mesét, Égerné Márta, Hani Jánosné, Boros István, Nátz Irén, Lukács Erzsébet verset mondtak. A téren pedig estébe nyúlóan szólt a zene. Fellépett a Határtalan dallamok kórus és zenekar, az Obsitos Nosztalgia Dalárda, a Szabadhegyi Nótaklub, a Fitt Mamik Senior Örömtánc Csoport, Kulcsár Béla harmonikaművész, Hagen Orsolya énekművész. A jó hangulatot tovább fokozta Janicsák István és a Veresegyházi asszonykórus, akik a színpadra hívták táncolni a közönséget.

Ezután következtek a köszöntők. Dr. Dézsi Csaba András polgármester úgy fogalmazott: „Magyarországon elsőként Győrben nyílt nyugdíjas klubok háza. A Beszélgess a polgármesterrel! sorozat látogatásain azzal szembesültem, hogy nagyon sok klubnak nincs helye. Ez a ház most kifejezetten az ő rendelkezésükre fog állni. Azoké lesz, akik ledolgozták az életüket, akik felépítették ezt a gyönyörű várost, melynek értékét az itt élők tehetsége, tudása, szorgalma, hite és az elvégzett munkája adja.”

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő beszédében szólt arról, hogy a Győrben élők negyede hatvan éves vagy annál idősebb. A fiatalabbaknak mindenképpen gondolniuk kell a szüleikre, hozzátartozóikra. „A magunk szintjén igyekszünk mindenkit támogatni. A klubház ötlete nagyon jó kezdeményezés, köszönet érte az önkormányzatnak és dr. Dézsi Csaba András polgármesternek, valamint a kivitelezésben aktívan részt vevő városi könyvtár igazgatójának, dr. Horváth Sándor Domonkosnak és munkatársainak” – mondta Simon Róbert Balázs.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Borsi Róbert önkormányzati képviselő: Az elmúlt években igyekeztünk rendkívül sokat tenni közterületeink fejlesztéséért, ugyanakkor azt is szorgalmaztam, hogy a közösségeket is fejlesszük. Örülök neki, hogy igazi közösségi tér jött létre és az eddig kihasználatlan termek újra élettel telnek meg” – hangsúlyozta.

A beszédek után Fásy Ádám koncertje zárta a nagyszabású programot.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #átadó | #Győr | #híradó | #Nyugdíjas Klubok Háza |