Győrszentivánon tiszta a levegő!

Földvári Gabriella Fotó: Vig Norbert
2023.12.11. 15:55

A Győrszentivánon nyáron mért légszennyezettségi adatokról számoltak be hétfőn a győri városházán. Kiderült, a mérési eredmények jók lettek, a győrszentivániak megnyugodhatnak.

Győrszentivánon a levegőszennyezettségi mérés harmadik, negyedik ütemének adatai alapján az egészségre ártalmas koncentrációban nem észleltek légszennyezést a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. mobil laboratóriumának szakemberei. 

Dr. Dézsi Csaba András polgármester az előzményeket felelevenítve elmondta, az Ipari park bővítése kapcsán merült fel újra aggály a civilekben, a győrszentivániakban, hogy az újabb gyárak betelepítése milyen hatással lesz a levegő minőségére.

A polgármester kezdeményezésére ezért mobil légszennyezettség-mérőkkel vizsgálták, vizsgálják, a levegő minőségét szakemberek segítségével. A Zöld Győr jegyében pedig jövőre a város orvos polgármestere kiterjeszti a vizsgálatot Győr egész területére, így egy olyan egészségvédelmi akció indul, amire eddig még nem volt példa. A város saját mobil mérőkocsit vásárolt, melyet december 15-én vesznek át és amelyet felszerelnek a megfelelő műszerekkel, így jövőre már elkezdődhet az egész városra kiterjedő mérés.

Sík Sándor, a városrész önkormányzati képviselője elmondta, az egyik helyszínen nem volt semmilyen káros hatás kimutatható a levegőben, a másik helyszínen pedig az ózon mennyiség volt három esetben némileg emelkedett, amit az időjárás befolyásolhat.Az eddigi tapasztalatokból azt látom, hogy nem kell félnünk, nem kell aggódnunk, nem kell a jövőnket félteni, úgy érzem, hogy az eddigi mérési eredmények megnyugtatóak lehetnek. A lakosság megnyugodhat.” – emelte ki a képviselő.

Szvetics Andrea, a Green Lab Kft. laborvezetője elmondta, tavaly novemberben kezdődtek a mérések, két helyszínen. Az év során egyenletesen elosztva 2-2 hetes ciklusokban végezték el a mérést. Az első két mérési eredményről korábban már beszámoltak, tipikus téli eredményeket kaptak.

A szeptemberi mérésen az derült ki, hogy a Váczi Mihály úton például semmiféle határérték túllépés nem volt. Az óvodánál szintén szeptemberben, három napon át, az ózon tekintetében egész minimális határértéktúllépés történt.

A laborvizsgálatok azt mutatták, hogy a legtöbb esetben az alsó méréshatár alatti koncentrációban mértek, gyakorlatilag nem tudtak kimutatni semmiféle eltérést. – emelte ki a szakember.

A hivatalos mérési jegyzőkönyvek a gyor.hu oldalon megtalálhatók.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győrszentiván | #légszennyezettség | #mérés |