Polgármesteri vizit

Dr. Dézsi: elsősorban az emberség az, amire figyelnünk kell!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2022.10.27. 07:39

Közgyűlés és Győrszentiván - erről szólt többségében a csütörtöki polgármesteri vizit. Dr. Dézsi Csaba András ismét rádiónk stúdiójába látogatott, ahol a tőle megszokott őszinteséggel beszélt az aktualitásokról, a műsor zárásaként például az adventi forgatagról.

Hirdetés

A napokban tartott közgyűlésről kérdezték elsőként a polgármestert a műsorvezetők. „Brutális az energiaárak növekedése. Sokszor elmondtuk már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gázfelhasználásunk 500 millió forintról 5,5 milliárdra emelkedik idén. Ezzel együtt arra kell törekedni, hogy a győriek és a győri vállalkozások meg tudjanak élni, fenn tudjanak maradni” – emelte ki a városvezető. Dr. Dézsi hozzátette, hogy ezért fogadta el a közgyűlés, hogy azokat a kis üzleteket és boltokat, vállalkozásokat, melyek társasházak, nagyrészt panelek alján működnek, azoknak nem emelik fel a lakossági gáz- illetve hőszolgáltatás díja fölé az áraikat.

„Ez egy tehertétel, ennek meg kellett keresni a forrását, de örülünk, hogy ezt meg tudtuk tenni! Mindig nézzük a lehetőséget, hogy hol tudunk segíteni. A tervezett racionalizálás során arra kértem az intézmények vezetőit is, hogy ne legyen elbocsátás, elsősorban az emberség az, amire figyelnünk kell!” – tette hozzá a polgármester.

Van akinek fáj, hogy megmondom a véleményem. Meg kell beszéljük a közös dolgainkat, az a fajta ember és polgármester vagyok, aki őszinte és szívesen beszélget, hisz rengeteg dolgot tanulhatunk egymástól. Mindenkinek más a tapasztalata, az időseknek vagy éppen a fiataloknak. Eljött az idő arra, hogy változtatni kell, és át kell gondolni az életünket Győrben, hogy hogyan tudjuk beosztani a közös pénzünket azért, hogy ez a város ezen a szinten, ha nem magasabb színvonalon üzemeljen” – fogalmazott őszintén a műsorban dr. Dézsi.

Győrszentivánról is szó esett a Győr+ Reggeliben, hiszen az ipari park fejlesztésével kapcsolatban eddig több mint 30 kérdést kapott a polgármester. A városvezető azt mondta: nincs rejtegetni való, minden kérdésre válaszolni fog. „Győrszentiván nagyon szép településrésze városunknak. A ’90-es években elindult az akkori ipari park fejlesztés, ami akkor is tiltakozást váltott ki, de ha ezt a tiltakozást elfogadták volna, ma egy halott város lenne Győr. Ám a fejlődés elindult, sokan költöztek Szentivánra, itt találták meg a számításaikat, a jövőjüket. Most azonban van egy szűk érdekcsoport, akik azért tiltakoznak részben, mert anyagi motiváció van mögöttük” – ismertette álláspontját a polgármester. Egyúttal kifejtette, hogy a fejlesztéshez kapcsolódó telkek felvásárlása, kisajátítása valóban nem az az összeg, amit a tulajdonosok elvárhatnának, de dr. Dézsi polgármesterként tárgyalásokat kezdeményezett, hogy gondolják át ezeket az összegeket az illetékesek. „Ez egy szakmai kérdés, nem a polgármester kompetenciája, de igyekszem segíteni” – fogalmazott.

Dr. Dézsi a beszélgetés során rámutatott, hogy nem kell túldimenzionálni azt a csoportot, amelyik hergeli a lakosságot, szerinte azzal a sok ezer győrivel kell foglalkozni, akinek a jövőjét, az egzisztenciáját, a családjuk eltartását és a biztonságos környezetét teremti meg a fejlesztés.

“Az ipari park fejlesztése Győr alapvető érdeke, az pedig, hogy ne telepedjen oda olyan gyár, ami egészségkárosító lehet, az erkölcsi kötelezettségünk.”

A polgármester kitért arra is, hogy éppen azért nem tartanak lakossági fórumot sem, mert ott nem lehet normális tárgyalásokat folytatni. „Azt érzem néha, hogy vannak olyan emberek, akik azon vannak, hogy ne szülessen párbeszéd vagy megállapodás” – hangsúlyozta a városvezető.

A műsor második felében elsőként jubileumi jutalmának felajánlásáról szólt dr. Dézsi.

„Ezt nem én kértem, a jegyzőasszony és a jogászok mondták, hogy ez jár. Leginkább azoknak a véleményére lennék kíváncsi, akik bármilyen jubileumi jutalmat visszautasítottak. Volt olyan, magát újságírónak nevező pártpropagandista, aki feltette a kérdést, hogy mit tettem a 35 év alatt. Örömmel mondtam el, bár kicsit hosszúra sikeredett” – fogalmazott dr. Dézsi, hozzátéve, hogy az élete egy nyitott könyv. Mint mondta, mindig is fontos volt a családjának az adakozás, a jótékonykodás, de ez abszolút a magánügye. “Mindenki anyagi lehetőségeihez mérten segítsen, ahol csak tud!”

Számos teendője akadt az utóbbi időben is a polgármesternek, sokat járt például Budapesten, hogy fontos, Győrt érintő kérdésekben tárgyaljon. “Minden tárgyalás elején azzal kezdem, hogy Győrtől 8,4 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás fut be az államkasszába. Ezt minden évben egy képlet alapján határozzák meg, ebből azonban szeretnénk visszakapni. Legutóbb a sport államtitkárságon jártunk, hogy tudjuk folytatni a nemzeti úszó programot, hogy a baba- vagy gyógyúszás, és egyéb úszásnemek is vissza tudjanak kerülni az Aqua Sportközpontba” – ismertette a polgármester. Dr. Dézsi hangsúlyozta, hogy ennek a létesítménynek napi 3,6 millió forint a fenntartási költsége, ahogy a sátras uszodáéi is, így ezek esetében is racionális döntéseket kell hozni.

„A város sokat tesz azért, hogy az élsportolók tovább tudjanak sportolni. Ha kihagynák az edzéseket az a karrierjükbe kerülne. Az egész válságintézkedés arról szól, hogy segítsük az embereket, megtartsuk a munkahelyeket, de nem vagyunk könnyű helyzetben, kérem mindenkinek a megértését, rengeteg álhír terjed” – emelte ki a városvezető.

Sok kérdést kap az adventi forgataggal kapcsolatban is a polgármester.Lesz adventi forgatag, ám az biztos, hogy sokkal diszkrétebb mint eddig. Támogatást nem tudunk biztosítani, például a jégpálya üzemeltetésére, de az óriáskerék felállításából bevétele van a városnak, így ezt is megpályáztattuk. Próbáljuk a bevételeket gyarapítani, amit aztán arra költünk, amit az emberek fontosnak tartanak és ezáltal mi is” – zárta a vizitet a városvezető.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #polgármesteri vizit |