Dr. Dézsi Csaba András polgármester közgyűlési felszólalása, álláspontja, és kezdeményezése jubileumi jutalmáról

Győr+
2022.10.25. 14:28

A mai közgyűlésen napirendi pontként szerepelt a polgármester 35 éves jubileumi jutalmának megállapításáról szóló napirend. Ennek keretében dr. Dézsi Csaba András polgármester a következőket ismertette a közgyűlésen megjelent képviselőkkel és vendégekkel. Ennek keretében kezdeményezést és felajánlást jelentett be.

A 35 éves jubileumi jutalmam kifizetésével kapcsolatban szeretném határozattan kijelenteni, hogy azt én nem kértem! Ezt az illetékes Közigazgatási és Közrendvédelmi Bizottság elnöke és jegyző asszony hozta tudomásomra, hogy 35 éves munkásságom alapján ez nekem az idei évben ugyanúgy jár, mint annak a közel 30 dolgozónak, akik idén ugyancsak megkapták ezt a járandóságot. Maximálisan hiszek a jegyző asszony és jogász munkatársaim szakértelmében, de mivel a jutalom jogosságát illetően az ellenzéki sajtóban kételyek jelentek meg, ezért felkérem jegyző asszonyt, hogy a Polgármesteri Hivataltól független szakembertől kérjen még egy jogi állásfoglalást.

Jár vagy nem jár?

Ha jár, akkor természetesen felveszem, de ha nem jár, akkor szeretném a látszatát is elkerülni annak, hogy illetéktelenül bármilyen pénzt felvennék.

Kérem a Közgyűlést, hogy a döntését oly módon hozza meg, hogy a kifizetést ettől a véleménytől tegye függővé. De ha már „karaktergyilkosságban mesterkedő helyi ellenzéki propagandisták” megkérdezték nyilvánosan, hogy mi hasznosat csináltam a 35 év alatt, akkor néhány szóban kitérnék erre is.

 • 1987-ben végeztem orvosként a Debreceni Egyetemen. Győrben és a III. sz. Belgyógyászaton kezdtem dolgozni, mely gasztroenterológiai profilú osztály volt, de a kórház vezetése elhatározta, hogy mivel addig csak kardiológiai szakambulancia működött a kórházban, a kor igényének megfelelően kardiológiai részleget hoz létre.
 • Ennek a 12 ágyas részlegnek lettem a kijelölt osztályos orvosa. Egymagam. Nem lehetek elég hálás dr. Varga József, dr. Mézes Péter és dr. Debreczeny Kálmán főorvosoknak, akik a kb. két kilométerre lévő Zrínyi utcai telephelyen lévő szakrendelőből nap mint nap reggelente átjártak erre a részlegre vizitelni. Tőlük tanultam meg a kardiológia alapjait.
 • 1992-ben belgyógyászatból szakvizsgáztam.
 • 1993 táján a megyei kórház a Honvéd Kórházunkkal közös Kardiológiai Osztályt hozott létre, ahova ez a csapat egy az egyben átment. Tehát a kardiológiai részleg alapítását követően részt vehettem a győri Kardiológiai Osztály megalapításában is, melynek 2003-óta az osztályvezető főorvosa vagyok, Dr. Varga József főorvos úr nyugdíjba vonulása óta.
 • Itt dr. Vályi Péter főorvos úrnak kell köszönetet mondanom, akitől a tudományos ismeretek naprakész megismerésének igényét tanultam meg többek között.
 • 1994-ben kardiológiából szakvizsgáztam.
 • 1996-ban jelent meg a könyvem a pacemaker-terápiáról.
 • 28 éve vagyok önkormányzati képviselő Győr Nádorváros körzetében, minden esetben egyéni körzetben szavaztak bizalmat számomra az itt élő győriek. Ez úton is tisztelettel köszönöm a bizalmukat!
 • 1998 és 2002 között Győr város alpolgármestere voltam, Balogh József polgármester úr mellett. Kemény iskola volt, hiszen MSZP-s polgármester mellett dolgoztam fideszes alpolgármesterként a városban ellenzékben, de a város fejlődése érdekében, felügyelve az egészségügyet, a szociálpolitikát, a környezetvédelmet, az ifjúságpolitikát és a kultúrát. Akkoriban is Orbán Viktor volt Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz– KDNP–Kisgazdapárt–MDF koalíció élén. Mi ellenzékből is alkottunk. Ebben az időszakban hoztuk létre a Richter Termet a csődbe ment Rába mozi helyén, és vezettük be Győrben elsőként Magyarországon a teljes városra kiterjesztett szelektív hulladékgyűjtést. Ebben a csapatban dolgozott fiatal képviselőként Szijjártó Péter, Magyarország jelenlegi külgazdasági és külügyminisztere, akire méltán vagyunk büszkék, a munkabírására és annak minőségére.
 • Meg kell jegyeznem azt is, hogy alpolgármesterként sem adtam fel az orvosi munkámat, nap mint nap dolgoztam, viziteltem a Kardiológiai Osztályon. Az akkori időszakban szerzett tapasztalatom alapján tudtam, hogy a polgármesteri és orvosi munka együtt is összehangolható és becsülettel elvégezhető.
 • 2002-ben, amikor az alpolgármesteri megbízatásom lejárt, arra gondoltam, hogy valami olyan dolgot kellene Győrben a Kardiológián létrehozni, ami nemcsak a nevemhez kötődik, de a betegellátásban is jelentős fejlődést hozhat. Akkoriban Győrben és Győr-Moson-Sopron megyében a szívinfarktus kezelését vérrögoldó infúziós módszerrel kezelték. Ez az elzáródott ér megnyitása szempontjából 68%-os eredményre volt képes. A szívkatéteres ellátás, ami a szívinfarktus életmentő gyógyítását 98%-os sikerrel oldotta meg, a győri és a megyei emberek számára csak Budapesten volt elérhető. Márpedig szívinfarktus esetén minden perc késlekedés emberi életekbe kerülhet. 120 km ilyen esetben nagyon nagy távolság!
 • 2003-tól 2006-ig 2,5 éven át dr. Merkely Béla professzor mellett dolgoztam, a Semmelweis Egyetem Cardiovascularis Centrumában a győri munkám mellett, és megtanultam a szívkatéterezés módszerét, emellett kutató munkát végeztem és PhD tudományos fokozatot szereztem. Köszönöm neki és minden ott dolgozónak, hogy tanítottak!
 • Akkoriban ez úgy zajlott, hogy amikor elindultam Budapestre, akkor önszorgalomból 3 beteget beültettem a saját autómba és felvittem őket Budapestre, és ott végeztem el kedden és szerdán 3-3 betegen a szükséges szívkatéterezést.
 • Később ebbe a munkába a feleségem, Szentes Veronika is becsatlakozott egyetemi okleveles ápolóként és műtős asszisztensként, hiszen neki már sok éves tapasztalata volt Zalaegerszegen a szívkatéteres ellátásban. Együtt építettük fel Győrben a ma is remekül működő szívkatéteres labort. Toboroztuk a lelkes kollégákat és helyi asszisztenseket, nővéreket vittünk Budapestre a Semmelweis Egyetemre, hogy az induláskor már egy összeszokott csapat szolgálhassa a győri és Győr-Moson-Sopron megyei szív koszorúér-betegek ellátását.
 • Az első szívkatéterezést Győrben 2005-ben végeztük el, akkor még ideiglenes műtőben.
 • Létrehoztuk a Szívkatéterezés Győr Alapítványt, és egy az egyben adományokból építettük fel azt a szívkatéteres, haemodinamikai műtőt, ahol azóta csaknem 30 ezer beavatkozást végeztünk kollégáinkkal.
 • Hozzá kell tennem, hogy ekkor is kaptunk hideget-meleget, mondván a „jól értesültek”, hogy „Dézsi doktor magánintézményt épít közpénzből és adományokból”. Ez természetesen már akkor sem volt igaz, ahogy a tények is mutatják, de a munkánkat megnehezítette, hiszen az adománygyűjtéshez a bizalom elengedhetetlen.
 • Ebben az időszakban szinte a kórházban éltünk két éven át. Mindennap én voltam a sürgősségi szívkatéteres ügyeletes orvos két éven át, hogy a rendszer biztonságban tudjon működni a szívinfarktust elszenvedő betegek szolgálatában.
 • A munkámat Győr város a megtisztelő „Győr díszpolgára” címmel ismerte el 2015-ben, a köztársasági elnöktől pedig „Magyar Érdemrend tiszti keresztje” elismerést vehettem át 2012-ben. Itt igyekszem gyorsan megnyugtatni az ellenzéki sajtót, hogy egyik kitüntetés sem járt akkoriban még pénzjutalommal! Feleségem a „Magyar Érdemrend lovagkeresztje” kitüntetést vehette át 2018-ban.
 • Sok mindenre lehetek büszke még a pályafutásom során, de például arra különösen, hogy a világon elsőként végeztem el pacemakeres betegen vérnyomáscsökkentő katéteres, „renális denervációs” kezelést ballonkatéterrel. Ki hitte volna, hogy Magyarországon az ember az egészségügyi ellátásban is lehet a világon valamiben az első?
 • Gyakran a szememre vetették bírálóim, hogy intenzíven használom a nyilvánosságot, a sajtót. Hát igen! Az elsők között kezdtem el Magyarországon még 1993-ban a sajtóban széles körben a modern orvosi felvilágosítást, azóta számtalan követőm van. Akkoriban ez a betegekkel történő nyitott kommunikáció még új dolognak számított, de erre mondtam válaszként azt, hogy „a tájékozott beteg csak a tájékozatlan orvost zavarja”.
 • Habilitáltam a Pécsi Egyetemen, majd professzori kinevezést kaptam és oktatok rendszeresen a Széchenyi István Egyetemen, államvizsgáztatok a Pécsi Egyetem Általános Orvosi karán. A Széchenyi-egyetem tudományos dékánhelyettese vagyok, a mai napig rendszeresen publikálok az orvosi hazai és nemzetközi szakirodalomban és a beteg-felvilágosítás területén egyaránt.
 • Mindenekfelett a legbüszkébb arra vagyok, hogy a győri emberek polgármesterként is bizalmat szavaztak nekem itt, a szülővárosomban.
 • Hálás köszönettel tartozom minden tanáromnak, az általános iskolától a gimnáziumon át az egyetemi oktatókig!
 • Köszönöm minden munkatársamnak, akik kitartottak és dolgoztak mellettem ez alatt a 35 év alatt ebben a nem könnyű, de gyönyörű és változatos munkában!
 • Köszönöm a betegimnek és a győri embereknek a bizalmat!
 • Dolgozunk tovább!

Dr. Dézsi Csaba András
polgármester

Szintén ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Dr. Dézsi Csaba András | #polgármester |