Ünnep után is vizit

Dr. Dézsi: a közvilágítás terén okosvárossá kell tenni Győrt!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2023.03.16. 09:00

A március 15-ei nemzeti ünnepsorozat után is teendőkkel felvértezve folytatta heti feladatait dr. Dézsi Csaba András. Ennek egyik első állomásaként látogatott rádiónk stúdiójába csütörtökön, hogy a viziten beszámoljon az elmúlt időszak történéseiről, illetve arról milyen feladatok várnak rá városvezetőként.

A szerdai városi ünnepségről, a díszközgyűlésről beszélt elsőként a polgármester. Dr. Dézsi elmondta, ilyenkor azokat ünnepeljük, akik kiemelkedően sokat tettek városunkért. “Szijjártó Pétert én terjesztettem fel a díszpolgári címre, és nagy megtiszteltetés volt átadni ezt a kitüntetést. Megható volt, hogy polgármesterként, magam is díszpolgárként adhattam át ezt a kitüntetést annak a fiatal, rendkívül tehetséges politikusának, aki magam hoztam be a közéletbe annak idején. Működik egy bizottság, ők döntöttek arról, hogy egy díszpolgári címet és öt Pro Urbe-díjat adjunk át az idei esztendőben. Március 15-e nemcsak a díszközgyűlés, hanem a sajtószabadság napja, így a sajtódíjasokat is ki kell emelni” – fogalmazott a városvezető.

Természetesen a szerdai szoboravatásról is szólt a műsor vendége. “Kolozsváry Ernő méltatlanul a feledés homályába merült az elmúlt időszakban. A családdal leültünk, és az ő kérésük volt, hogy Lebó Ferenc készítse el ezt az alkotást” – mondta el a szobor megalkotásának hátterét a polgármester.

Éles témaváltással a legendás gombás melegszendvicsről kérdezték a műsorvezetők a polgármestert. “Mindenkinek fájt az ételbár bezárása, de én mindent megtettem annak érdekében, hogy ez ne így legyen, többször felajánlottam a segítségemet. Viszont nagy öröm, hogy a melegszendvics ismét kapható a Barátság Parkban újra megnyílt büfében. Pető István alkotta meg a Kuckó Ételbárban ezt a receptet, de melegszendvicset egyébként legelőször a Kreszta Házban készítettek, mégis legendássá az Arrabonáé vált” – mesélte el személyes élményeit dr. Dézsi.

A József Attila úti rendelő átadása kapcsán a polgármester elmondta, hogy állami támogatással a Modern Városok Program keretében készült el az épület felújítása, de a katasztrófavédelem tűzvédelmi szempontok miatt nem adta meg a használatbavételi engedélyt. “Ez azért is érdekes, mert a katasztrófavédelem által elfogadott terv alapján készült a beruházás. Annyi változás történt egyébként a tervekhez képest, hogy egy ajtót tettek be a szomszéd felől, ami nem tűzzáró, de ez a kisebb probléma, mert ezt gyorsan ki lehet cserélni. A fő probléma az, hogy túl közel van a szomszéd, ahol van egy fából készült helyiség, így reális lehet a tűzveszély, a rendelő szigetelése miatt is. A mai napon is lesz egy megbeszélés, minden résztvevőt összehívtam, hogy megtárgyaljuk, hogy esetleg mivel kell szembenéznünk, hogy minél előbb pont kerüljön az ügy végére.”

Mint kiderült sok kérdés érkezik a városvezetőhöz, például az önkormányzati bérlakásokkal kapcsolatban is. “Tény, hogy a lakbéreket rendezni kellett, hiszen ha áron alul, szinte ingyen adják ki az önkormányzati bérlakásokat, akkor tulajdonképpen csődbe megy a Győr-Szol. Rendezni kell ezt a területet, a szolgáltató most igazságosabbá tette a lakbéreket, a város pedig bővítette a szociálisan támogatandók körét és mértékét is, hiszen azt gondolom, hogy azokat kell támogatni, akik rászorulnak. Fontos kiemelni, hogy még így is piaci áron alul vannak ezek az ingatlanok” – ismertette dr. Dézsi Csaba András.

A polgármester elefántos pólóban érkezett a vizitre, nem véletlenül. Mint mondta, számára nagyon fontos az állatvédelem, így idén 50 millió forintot különítettek el erre a területre a költségvetésből, amire korábban nem volt példa. “Különböző pályázatok és támogatások formájában osztjuk majd el ezt a forrást, dr. Andréka György koordinálja majd ezt a területet. Nagyon számítunk a Győrben működő állatvédő szervezetek részvételére, komplexen kezeljük ezt a kérdést” – hangsúlyozta dr. Dézsi.

A műsor második felében hallgatói kérdésre reagálva a labdarúgás került előtérbe. “Biztos vagyok abban, hiszen megtapasztaltam, hogy Győrben jó a szurkolótábor. Ha látják a teljesítményt, a lelkesedést akkor a szurkolók maximálisan ott állnak a csapat mögött!” – vágott bele dr. Dézsi. Hozzátette, nem véletlenül kérték fel Világi Oszkárt arra, hogy egy jól működő csapatot építsen fel, hiszen fantasztikus dolgot hozott létre a DAC klubjával is. “Úgy látom, hogy az ETO igenis felépíthető bajnokcsapatnak, Győrben pedig egy jó foci igazi közösséget teremthet, de lehet előbb a labdarúgásnak kell átalakulnia. A közönséggel nincs baj, az ugyanis díjazza a lelkes játékot” – fogalmazott a polgármester.

Sportnál maradva a szeptemberben startoló I. Győr Rally-ról beszélt a város első embere.Városunkban ennek a sportnak hagyományai vannak. Jelenleg a pályabejárások folynak, nekem az a kérésem volt, hogy több olyan szakaszt jelöljenek ki, amit a győriek illetve az érdeklődők láthatnak. Vigyük több helyszínre, hiszen fantasztikusan látványos, ráadásul sok autó- és motorsport kedvelő él Győrben. A háborús helyzet ugyan fennáll, de örömteli, hogy sok minden éledezik Győrben, ami eddig tetszhalott volt” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András. Egyúttal hozzátette, hogy az egyetem komoly mérnöki fejlesztésekkel és ezzel együtt szakemberekkel rendelkezik, ráadásul városunkban működik az Audi-gyár is, így még inkább örömteli, hogy városunk rendezhet egy ilyen jelentős versenyt.

Fejlesztésekről szólva, a könyvtár felújításáról szólt a polgármester. Dr. Horváth Sándor Domonkos nem véletlenül kapott Pro Urba-díjat, rengeteget tesz az intézmény fejlesztéséért, és azért, hogy minél többen szeressenek olvasni. Az épület folyamatosan és látványosan szépül!”

Beruházásoknál maradva, az “okosítható” LED- fényforrásokról is beszélt a viziten a városvezető. “Mikor a választások voltak, leültem Pintér Sándor miniszter úrral, aki azt mondta, hogy szerinte közvilágítás terén okos várossá kell tenni Győrt. Nagy hiba volt, hogy ezt akkor nem léptük meg, de való igaz, hogy soknak tűnt akkor az a 2 milliárd forint amibe a fejlesztés került volna. Győrben néhol már találkozhatunk okos világítással, ami egyrészt energiatakarékos, másrészt a fényerő szabályozással még takarékosabbá és felhasználóbarátabbá tehető. A Kuopio park beruházásánál ez a megoldás már szerepel a fejlesztési csomagban. De ismételten elkezdtünk róla tárgyalni, tervezzük a teljes közvilágítás modernizálását!” – emelte ki a műsorban dr. Dézsi Csaba András.

Zárásként hozzátette, hogy a Kuopio parknál várják a használatbavételi engedélyt, hamarosan sor kerül az átadására is.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #híradó | #polgármesteri vizit | #ünnep |