Kolozsváry Ernő szobra áll a városháza folyosóján

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2023.03.15. 15:40

A március 15-ei városházi díszközgyűlés keretében avatták fel Kolozsváry Ernőnek (1934–1999), Győr első szabadon választott polgármesterének szobrát a városháza folyosóján, melyet Lebó Ferenc készített. Kolozsváry nemcsak politikusként, hanem jeles pedagógusként és műgyűjtőként is maradandót alkotott városunkban.

A szobrot Lebó Ferenc győri szobrászművész készítette, aki személyesen is ismerte Kolozsváryt. „Annak idején az ő kezdeményezésére készítettem el Baross Gábornak, a város díszpolgárának, országgyűlési képviselőjének a szobrát, amely a városházán, a Díszterem előtti folyosón látható. Ennek gyakorlatilag „párjaként” a már meglévő fülkébe, talapzatra most Kolozsváryt mintáztam meg – tájékoztatott a művész.

A szobor megalkotását dr. Dézsi Csaba András polgármester kezdeményezte, aki mindig is tisztelője volt a rendszerváltás utáni időszak első, szabadon választott győri polgármesterének. Dr. Dézsi Csaba András meglátogatta Kolozsváry Ernő özvegyét, megnézte az egyben tartott páratlan gyűjteményt, s felajánlotta, hogy a város szívesen örökítené meg egy méltó szoborban a polgármesterként, tanárként, műgyűjtőként is Győrt jelentős és maradandó értékekkel gyarapító Kolozsváry Ernőt. A család beleegyezésével született meg a szobor, melyet a városházán, a díszterem folyosóján avattak fel. Ott, ahol Baross Gábor szobra is áll.

 „Másfél éve kezdtem el mintázni a szobrot, a családtól kapott fotók alapján. Világos színű mészkőből készült, 80 centiméter magas, és egy 160 centiméteres talapzaton áll. Nagy öröm számomra, hogy e jeles napon, március 15-én, három nappal a március 18-ai születésnapja előtt avatják fel az emlékművet. Remélem, ez egy folyamat része, amely Győr jeleseit, kiemelkedő személyiségeit örökíti meg a városházán” – hangsúlyozta Lebó Ferenc.    

Kolozsváry kémia–fizika szakos tanárként 33 éven keresztül tanított a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban, majd 1990-ben az első szabad önkormányzati választáson az SZDSZ színeiben Győr polgármestere lett, 1994-ig töltötte be ezt a posztot. A hatvanas évek óta gyűjtött kortárs festményeket, ezekből áll össze a Kolozsváry-gyűjtemény. Polgármesteri időszakában megszerezte a város számára a Váczy Péter- és a Radnai-gyűjteményt. A Városi Művészeti Múzeum, a Városi Levéltár, számos kulturális-művészeti vállalkozás megvalósítása, köztéri szobrok állításának kezdeményezése fűződik nevéhez. 1999-ben hunyt el, 2001-ben posztumusz díszpolgári címet kapott Győrben.