Hirdetés
Programok az egészség jegyében

Diabétesz Nap és Séta Győrben

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2021.11.07. 14:23

Győrben első alkalommal szerveztek Diabétesz sétát. A Diabétesz Világnapja egy hét múlva november 14-én lesz, de Győrben úgy döntöttek november 7-én szánnak egy teljes napot arra, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegségre.

Hirdetés

Ez alkalomból a Mathias Corvinus Collegium központjában a Konferencia Hotelben, érdekes és hasznos előadásokon, valamint szűrővizsgálatokon vehetnek részt az érdeklődők. 

Dr. Pergel Elza (Fotó: Vig Norbert)

A vasárnap délelőtti megnyitón, Dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere elmondta: a cukorbetegség az a betegség, amelyre nem szoktuk azt mondani, hogy nem veszélyes mert együtt lehet vele élni. Ha odafigyelünk rá, ha kezeljük, akkor ez igaz is, jól együtt lehet vele élni, sokan azonban nem tudják magukról, hogy ezzel a betegséggel küzdenek, ez azonban már veszélyes lehet. “Pontosan ezek miatt fontos a megelőzés és, hogy részt vegyünk például az ezzel a betegséggel kapcsolatos programokon is”- tette hozzá a városvezető.

Hirdetés

Az eseményen az MCC Győri Szervezetének elnöke, Dr. Fekete Dávid is felszólalt, aki elmondta: A Kárpát-medence legnagyobb tehetséggondozó központja mindig is nyitott volt és nyitott lesz az ilyen programokra, így szívesen biztosították a helyszínt a Diabétesz napnak. Az önkormányzati képviselő kiemelte: sajnos a cukorbetegség, már népbetegséggé nőtte ki magát, melyet könnyen el lehet kerülni, ha odafigyelünk az egészségünkre.

Dr. Fekete Dávid (Fotó: Vig Norbert)

Müller Sándor, a Patrónus Lions Club Győr 2021/2022-es elnöke hangsúlyozta: a Lions Club 100 éve azért alakult meg, hogy a látássérülteket és vakokat segítse. A látásromlás és vakság pedig a diabétesz súlyos következményei is lehetnek, így fontos, hogy több ismeretterjesztő előadást hallgathassanak meg az érintettek a témában. 

Dr. Strényer Ferenc, a PAEOK Diabetológiai Szakambulancia és a IV. Belgyógyászati Osztály, osztályvezető főorvosa a rendezvényen arról beszélt, hogy az inzulin felfedezésének időpontja november 14-e.  Ez hatalmas áttörés volt a betegség kezelésében, emellett nagyon fontos a megelőzés, gondozás, valamint a tünetek időben való felfedezése is. 

Fotó: Vig Norbert

Venesz László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Diabetes Egyesület elnöke zárta a beszédek sorát. Ő köszönetet mondott a partnereknek és a szervezőknek és hozzátette: remek lehetőség, hogy a mai napon szaktanácsadás mellett lehet részt venni a szűrővizsgálatokon. 

A Diabétesz Napon  délelőtt 11 és délután 1 óra között szemészeti szűrésre, diabéteszes lábvizsgálatra, érszűkület-vizsgálatra, továbbá vércukor, koleszterin, PSA, máj és FibroScan szűrésre is lehetősége volt az ide látogatóknak. Emellett több előadást hallgathattak meg a Diabétesz Világnap jelentőségéről, az ALSAD mobilappikációról, a sport és a diabétesz kapcsolatáról, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének működéséről és az inzulinról is. 

Délután kéklufis bemelegítéssel hangolódtak az egybegyűltek a 4 órára meghirdetett I. Győri Diabétesz Sétára. A menet elindulásáról a Győrplusz helyszíni rövid videója itt tekinthető meg.

A bemelegítés után Dr. Fürst Ágnes háziorvos-diabetológus, Hartmann József, a Patrónus Lions Club győri képviselője, a séta megálmodója köszöntötte a résztvevőket.
Fotó: Vig Norbert

A doktornő elmondta: büszke, arra, hogy ilyen sokan eljöttek, mert akik itt vannak azok képesek a cukorbetegség tekintetében lépéseket tenni. Hartmann József , a séta ötletadója szerint ez a séta nagyon jól szimbolizálja az összefogást, így megtartják majd legközelebb is.

Fotó: Vig Norbert

Ezt követően Kara Ákos, országgyűlési képviselő szólalt fel, aki elmondta a saját családjában is van olyan, aki cukorbeteg így neki is nagyon fontos volt, hogy részt vegyen a sétán. A képviselő hangsúlyozta: hálásak lehetünk azért, hogy a szakemberek megszervezték ezt a napot és ő is hálás, hogy mindennek részese lehet.

A séta útvonala: Káptalandomb, Bécsi kapu tér, Király utca, Kazinczy utca, Széchenyi tér, Dunakapu tér, Káptalandomb volt. A sétát Bálind Kata zenés műsora zárta.

Fotógaléria 1: Vig Norbert

Fotógaléria 2: Vig Norbert

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka
Kapcsolódó témák: #diabétesz séta | #egészség | #életmód | #Győr |
likeold
a fb oldalunkat