Bercsényi liget

Bűnmegelőzési nap időseknek

Fotó: Németh Boglárka
Németh Boglárka
2022.06.07. 17:27

Biztonságosan az ÚJ-városrészben” címmel tartott programot az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény a Bercsényi ligetben kedden. Az esemény Győr-Újváros szociális városrehabilitációjához kapcsolódó társadalmi együttműködést erősítő komplex programjának része, mely során a város nyugdíjasklubjai vehettek részt a rendőrség és a katasztrófavédelem bűnmegelőzési tanácsadásain. A parkban standokat állítottak fel, ahol az idősek teszteket tölthettek ki, előadásokon vehettek részt, mindezt a közösségükkel együtt.

“Több, mint egy évtizede hirdettük meg Újváros rehabilitációját, aminek több eleme is volt. Az egyik az infrastruktúra fejlesztés, épületeket újítottunk fel, a Bercsényi ligetet is megújítottuk és az tűztük ki célul, hogy ez egy találkozási pont legyen és erre a projektre felfűztünk olyan lehetőségeket, hogy találkozzanak itt rendezvényeken akár a fiatalok, akár az idősek is. Az EESZI közreműködésével ma egy közlekedésbiztonsági nap tud megvalósulni itt a ligetben, ahová az idős klubokból érkeztek sokan. Azt gondolom, hogy egy nagyon aktuális témával foglalkoznak, mi pedig a rehabilitáció kapcsán pontosan ilyen rendezvényekre gondoltunk. A Bercsényi liget tehát nem csak Szigetet és Újvárost, hanem a többi városrészt is összeköti, továbbá a közösségek számára is egy találkozási pont.” – mondta el a Győr Plusz Médiának dr. Fekete Dávid, a körzet önkormányzati képviselője, aki az esemény megnyitóján beszédet is mondott. 

Az idősek a különböző állomásokon játékos feladatokon vehettek részt, amelyeket nagyon élveztek. 

Éltem a lehetőséggel és a kedves klubtársaimmal együtt eljöttünk ide, ami fantasztikus élményt nyújt, hiszen olyan biztonsági dolgokkal találkozhatunk, ami körülvesz. Figyelmeztetnek bennünket, tanácsokat adnak, lapokat lehet kitölteni. Egy élmény, hogy itt lehetünk, csodálatos ez a park, embereket gyerekeket látok itt jönni sétálni, zseniális, hogy milyen gyönyörű lett a Bercsényi liget parkja.– számolt be, Horváth Éva. 

“Mindenhová szeretek elmenni, hiszen a közösség az egy nagyon jó dolog. Ide, a rendőr-biztonsági teszthez is eljöttem, ezt kitöltöttem, azt hittem minden jó lesz, de aztán volt benne egy két hiba, de nem vészes. Kíváncsiságból is jöttem meg, hogy kint vagyunk közösségbe, mindenkit ismerünk, jó ez a program.” – áradozott Gintli Gizella.
Az EESZI mindig felkarolta a város időseit, ezért döntöttek a mostani program mellett is. 

“Azokat a témákat hoztuk előtérbe, amik az idősek biztonságával kapcsolatba hozhatók, például a szén-monoxid mérgezés, a lakástüzek és a katasztrófavédelem. A közlekedésbiztonság egyértelmű, hiszen az idősek akár tömegközlekedésen, akár gyalogosan, akár kerékpárral járják a várost és hát ebben az esetben is fontos a szerepe a bűnmegelőzésnek, hiszen gyakran válnak az idősek áldozatokká, hiszen az érzékszerveik már megromlottak, ezt gyakran az elkövetők kihasználják. “– hangsúlyozta Kányai Róbert, az EESZI igazgatója. 

A programon a város 12 idősklubjából vettek részt, ahol a bemelegítés során közel 100-an mozogtak együtt. 

Kapcsolódó témák: #EESZI | #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #idősek |