Borverseny Ménfőcsanakon

Fotó: Vig Norbert
Németh Boglárka
2022.03.04. 19:04

A Kertbarát Kör szervezte meg idén is a hagyományos éves borversenyét, ahová a helyi termelők nevezhettek fehér, vörös és rosé borukkal.

A Kertbarát Kör 33 éve működik Ménfőcsanakon, a legnagyobb eseményük pedig a borverseny, melyet a felújított Bezerédj-kastély nagypincéjében tartottak. Pintér András, a Kertbarát Kör vezetője elmondta: Nagyon örül neki, hogy a koronavírus járvány most nem szabott határt a versenynek, melyre összesen 56 mintával neveztek a borászok. Ebből 32 fehér és 24 vörös minta volt. A nedűket megkóstolták és egy szakmai zsűri értékelte, ez alapján született meg a végeredmény. A nevezők borai: arany, ezüst és bronz minősítést kaphattak.

Az eseményen Laczkovits-Takács Tímea, önkormányzati képviselő úgy fogalmazott:” Remek érzés látni, hogy a térségben ilyen hosszú ideje, egy ilyen összetartó, barátságos közösség van, akik nem restek összegyűlni és közös programokat szervezni.” – A képviselő asszony saját maga is nagy örömmel vesz részt a Kertbarát Kör eseményein és amiben csak tudja segíti, támogatja őket. Így például az idei évben is 200 ezer forinttal támogatta képviselői keretéből a borverseny költségeit, valamint a kör éves működését.

Pintér András, a társaság elnöke a köszöntőjében üdvözölte, Dr. Horváth Sándor Domonkost, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóját is, ugyanis a Ménfőcsanaki és a Gyirmóti Művelődési Ház is a hozzájuk tartozik január elseje óta. Az igazgató örült a meghívásnak és dicsérte a gazdákat, valamint nedűiket is.

A résztvevőket ezt követően Kulcsár Béla szórakoztatta harmonika műsorával, majd az eredményhirdetés és a díjak átadása következett.

Arany fokozatot fehérborból 13 minta nyert el. Szabó Jenő, önkormányzati képviselő 2020-as, valamint 2021-es olaszrizlingje is befutó lett. Mindkét bor arany fokozatot kapott. A képviselő a Győr+ Médiának elmondta: Nagy öröm az, hogy díjazzák a munkájának gyümölcsét, hiszen jó régóta foglalkozik a szőlővel és a borral, saját pincéje is van, a Kertbarátokkal pedig különösen jó viszonyt ápol, sokat dolgoznak együtt.

Arany fokozatot nyert még Baralovics Imre, vegyes fehérbora, Ifj. Klauz Mátyás olaszrizlingje, Rácz Gyula szürkebarátja, Farkas Norbert olaszrizlingje, Róka Károly Irsai Olivérje, Lampert Ernő zöld veltelinije, Cséfalvai Ferenc vegyes fehérje, Czifrik Lajos Irsai Olivérje, Horváth Lajos olaszrizlingje, valamint Baranyai Béla rajnai és olasz rizlingje. 
Ezüst fokozatot 17, míg bronzot két minta kapott.

Vörösborból összesen öt minta ért aranyat: Rácz Gyula Cabernet Sauvignon-ja, Horváth Lajos othello-ja, Lampert Ernő vörös cuvée-je, Szabó Arnold Pinot Noir-ja és Horváth Lajos othello-ja.

Ezüst fokozatot ebben az esetben is 17, míg bronzot 2 minta kapott. 

A mulatság ezt követően a finom borok kóstolgatásával és talpalávaló cigánymuzsikával folytatódott. 

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #borkultúra | #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #Ménfőcsanak | #programok |