Érettségi 2021

Barátságos feladatsor, szigorú szabályok

Fotó: Ács Tamás
Németh Boglárka, Ficsór Dávid
2021.05.03. 15:46

Szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett zajlott a magyar érettségi Győrben is. A tantermekben a tavalyi évhez hasonlóan: a vizsgázóknak nem, a felügyelő pedagógusoknak azonban kötelezően, maszkban kellett lenniük. A másfél méteres védőtávolság betartására is figyeltek.

A diákok szerint a feladatok barátságosak voltak, annak ellenére, hogy az idei felkészülést még jobban beárnyékolta a koronavírus járvány, hiszen a tanulás az év legnagyobb részében az online térben zajlott.

Az első feladatrészben az 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak a középszinten érettségizők, ez alapján kellett megoldaniuk tizenegy feladatot. A szövegértési feladatsor bázisszövege az 1848/49-es szabadságharc nagy szónokairól, például Kossuth Lajosról és Jókai Mórról szólt. A diákok a vizsga második részében választhattak a novella, valamint egy Arany és egy Tóth Árpád-vers összehasonlító elemzése között.

A Győri SZC Sport és Kreatív Technikum diákjai szerint összegzésképp három szóval lehet jellemezni a mostani vizsgát: könnyű, vállalható és teljesíthető. Ezt az iskolai igazgatója is így gondolja, aki magyart tanít az intézményben. Csengeri Mária szerint az összehasonlító elemzés volt az, ahol többet kellett gondolkozni, de nem mondható megoldhatatlannak az idei feladatsor.

Fotó: Ács Tamás

Horváth Péter, a Révai Miklós Gimnázium és Kollégium igazgatója pedig arról számolt be, hogy alapos fertőtlenítést végeztek a vizsgák előtt, a diákok között pedig bőven meg volt a másfél méteres távolság.

Bár nem volt kötelező, az igazgató szerint sok vizsgázó mégis úgy döntött, hogy inkább használja a védőeszközt. Az érettségizők szerint a koronavírus inkább a felkészülésben okozott kellemetlenséget.

Horváth Péter, az intézmény vezetője kiemelte: egyéntől függ kit-mennyire befolyásolt a tanulásban és a készülésben a járványhelyzet, de az iskola pedagógusai igyekeztek megadni minden segítséget és támogatást.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #érettségi 2021 | #Győr | #Győr+ TV | #koronavírus |