Az elefántok világnapjára készülnek az állatkertben

Pulai Sarolta Fotó: Vig Norbert
2023.08.11. 14:37

„Elefántos” programokkal várják az érdeklődőket szombaton a Xantus János Állatkertben, hiszen világszerte augusztus 12-én ünneplik az Elefántok Világnapját.

Az Elefántok Világnapját 2012 óta ünneplik Patricia Sims kanadai filmes, valamint a thaiföldi Elefánt Visszatelepítési Alapítvány kezdeményezésére. Az Elefántok Világnapja arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy támogassák az illegális elefántcsont kereskedelem, az orvvadászat és a csempészet ellen küzdő szervezeteket, s azokat, amelyek a vadon élő elefántok élőhelyét igyekszik védeni. 

A Xantus János állatkertbe két éve júniusba érkezett meg az első elefánt, Bou-Bou, azóta pedig már Pembével, Kitoval és Rungwe-vel négy fősre nőtt a csorda. A győri állatkert kifejezetten nagy hangsúlyt fektet az afrikai állatokra, azok védelmére, így azóta minden évben érdekességekkel várja a látogatókat az Elefántok Világnapján.

A világnap elő napján a sajtó munkatársai betekintést nyerhettek az Elefántházba. Tóth Zoltán az állatkert kommunikációs munkatársa elmondta, fontos a napi rutin kialakítása. „Folyamatos fejlesztések zajnak az elefántházban, és Pembé esete után az állatorvosok sokat gondolkoztak azon, mivel tudják megkönnyíteni az állat alvását. Így szeretek be egy szobabútort a boxába, melyhez tartozik egy ormánytartó, amit igaz még nem fedezett fel Pembé. Az állatorvosi téning napi program az állatok számára, hiszen így tudják folyamatosan ellenőrizni az állatok egészségi állapotát.”

Tóth Zoltán azt is elmondta, több különböző programmal készülnek augusztus 12-ére, olyanokkal is, ami csak ilyenkor látható az állatkertben.

Az alábbi „elefántos” programokkal készülnek:
11:00 Elefántok tízóraija a kifutón
12:30 Elefánt tréning
12:40 Elefánt fürdő
14:00- 15:30 Nyitott ház – Elefántház látogatás
15:45 Elefántok uzsonnája az elefántházban
16:30 Elefánt tréning + látogatói etetés

Az „elefántos” programok mellett a hagyományos látványetetésekkel, állatbemutatókkal, és extra programokkal vár mindenkit.

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta