Hirdetés
Állatkert

Rungve is megérkezett az elefántházba

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.10.07. 10:03

Újabb taggal bővült a Győri Xantus János Állatkert elefántháza. Rungve, aki a németországi Magdeburgból érkezett a városba, negyedikként vehette birtokba a nyáron átadott elefánt rezidenciát.

Hirdetés

A húszéves Pembé, a tizenhat éves Bou-Bou és a legkisebb, azaz a 6 éves Kito már korábban elfoglalták helyüket, a Modern Városok Program keretében épült 1000 négyzetméteres elefántházat és a hozzá tartozó egy hektáros kifutót. Mindegyik elefánt hím, a most érkezett állat pedig 10 éves.

Andréka György, a Xantus János Állatkert igazgatója ismét ott volt az elefánt elszállításánál, ami szerinte nagyon különleges volt. Az állat németországi gondozói ugyanis kérték, hogy a szállító konténer már egy hónappal előbb legyen náluk, így csörlő és erőszak nélkül, beszoktatással tudják majd elérni, hogy a kiselefánt saját maga besétáljon a dobozba. Rungve néhány alma ellenében könnyen belépdelt, ezután alaposan rögzítették, majd 14 óra alatt, csütörtök hajnalban ért Győrbe. Itt konténerét egy daruval emelték át új otthonába, majd egy folyosón keresztül vehette birtokba területét.

Az afrikai elefánt közel három tonnás, egy vulkánról kapta a nevét, ahogy társai, úgy ő is mindenevő. Az igazgató szerint a négy állat naponta nyolc mázsa elemózsiát fogyaszt majd el, amihez rendesen fel kellett készülniük. A német elefántot társaihoz hasonlóan indiai és angol vezényszavakkal irányítják, de Rungve a magdeburgi állatparkban némi németet, itthon pedig némi magyart is felvesz majd az elefánt szótárába. Rungve-t egyelőre elkülönítik társaitól, hogy megismerhesse kifutóját és gondozóit, a beszoktatási folyamat után azonban csatlakozik majd új családjához, ahol a nagyközönség is megcsodálhatja.

Fotó: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #elefánt | #híradó | #színes | #Xantus János Állatkert |
Hirdetés