Az egészséges táplálkozásért kampányolnak

Pécskai István Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.05. 16:54

Csütörtöktől szombatig Győr ad otthont a Táplálkozástudományi Társaság éves vándorgyűlésének. A szervezetet 1967-ben alapították. Célja, hogy a társadalmat a helyes táplálkozás irányába terelje, hiszen ez az egészségünk alapja.

A különböző statisztikák azt támasztják alá, hogy nagy szükség van a szervezet munkájára. A rendelkezésre álló adatok szerint ugyanis az emberek túlnyomó többsége rosszul táplálkozik. A 2019-es kimutatások alapján például a magyar férfiak 77 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a nőknél ez a szám szintén magas, 60 százalék.

Győrben rendszeresek a megfelelő táplálkozást hirdető rendezvények, elég csak az Egészségpiacot megemlíteni.

A Táplálkozástudományi Társaság vándorgyűlésén a győri városvezetést dr. Pergel Elza alpolgármester képviselte.

,,Megtiszteltetés városunknak, hogy itt tartják a társaság vándorgyűlését. Dr. Rurik Imre elnök urat és az előadókat mindig érdemes meghallgatni, mert tudásuk és munkájuk során szerzett tapasztalatuk nagy érdeklődésre tart számot a szakmán belül. De a kívülállók is sok ismeretet szerezhetnek az előadásokból. Ha valaminek aktualitása van, akkor az az egészséges táplálkozás. A társaság összefogja azokat a szakembereket, akik a táplálkozás és az élelmezés különböző területein kimagasló szinten munkálkodnak. Több mint 400 orvos adja mindehhez a szakmai hátteret. Hozzájuk további szakemberek, dietetikusok, védőnők, kutatók, élelmiszer-előállítók csatlakoznak, akikre mindig lehet számítani. Azon fáradoznak, hogy az életünket meghosszabbítsák. A vándorgyűlés kiváló fórumot biztosít a kutatások eredményeinek ismertetéséhez” – magyarázta dr. Pergel Elza.

A győri Széchenyi István Egyetem képviseletében dr. Friedler Ferenc rektor és dr. Lukács Eszter elnökhelyettes is részt vett a vándorgyűlés megnyitóján. Az intézmény szorosan együttműködik a Táplálkozástudományi Társasággal, hiszen mindkét fél közös érdeke, hogy a jelen és a jövő nemzedékei helyesen táplálkozzanak.

A megnyitón három kutatót is díjaztak: dr. Halmy Esztert az elhízáskutatás terén végzett kiemelkedő munkája miatt jutalmazták Tangl Ferenc-emlékéremmel. Dr. Soós Mihály Sós József-emlékérmet kapott az élelmiszerfogyasztói magatartás kapcsán elért kutatásért, míg dr. Fehér András hasonló területen végzett munkáját ifjúsági díjjal ismerték el.

Galéria: O. Jakócs Péter

Tv-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #táplálkozás |