Az 56-os hősökre emlékeztek az Aporosok

Németh Boglárka Fotó: Németh Boglárka
2022.10.21. 11:32

Városszerte több helyen is megemlékezéseket tartanak hétvégén az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére. Az ünnepségek sorából az iskolák sem maradhatnak ki. Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban a 12. B osztályosok rendhagyó műsorral készültek társaik számára péntek reggel.

Hirdetés

Az előadásban prózai és zenés részek váltakoztak, de még videós bejátszások is színesítették a műsort. A diákok lelkesen készültek, számukra 56 üzenete az, hogy a fiatalok, ha képesek összefogni, akkor az egység és a szabadságszeretet nagy célok eléréséhez vezethet.

Versek és dalok, ehhez pedig koreográfiák és szónoklatok is csatlakoztak. Így állt össze az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont ünnepi műsora. Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek, elsőként a kórus lépett a színpadra. 

“Én azt gondolom, hogy minden korosztály másképp áll a nemzeti ünnepeinkhez és nagyon fontosnak tartom ez az ő nyelvükön szólaljon meg az ünnep, az ő gondolataikban szülessen újjá az a fajta nemzeti érzés, amik talán ezeken az eseményeken az akkori résztvevőket is hajtották. “- mondta el a Győr+ Médiának Áder Ferencné, az intézmény igazgatója. 

A 12. B osztály felkészítő tanárai Rózsavölgyiné Nagy Orsolya és Kokas Márta voltak. A diákok örömmel vették az akadályokat. “Eleinte ez rémisztő volt mindenkinek, ugyanis végzős év, rengeteg teendővel, dolgokkal. Igazából jól vettük az akadályokat, jól összedolgoztunk a tanárnők és mi diákok egyaránt. Nagyon sok munkát beletettünk ebbe az egészbe és szerintem érdemes volt. ” számolt be Kovács Ágoston.

Volt köztük, aki már rutinos a szereplésekben, de ő is meghatódva fogadta a tapsot.  “Én megijedtem az elején, mert nagyon sok verset kellett megtanulnom, amik nem a legkönnyebbek voltak, de megoldottam. Nagyon jól éreztem magamat, szerintem összekovácsoló ereje is volt ezeknek a próbáknak meg ennek az egész műsornak. Azért is jó volt, mert a nálunk fiatalabbaknak is tudtunk átadni valamit, tudtunk nekik példát mutatni” – hangsúlyozta Kukorelli Kata. 

Az aporosok szerint egyértelmű üzenete van 1956-nak. 

Igazából a tanáraink fogtak minket össze először, aztán mi is adtunk hozzá különböző ötleteket és számunkra szerintem azt jelenti, hogy a fiatalság képes összefogni egy nagy cél érdekében és, hogy az egység és a szabadságszeretet mekkora, nagy célok eléréséhez vezethet”  – emelte ki Soporean Ana.

Az október 23-i események hőseiről a város vezetése is megemlékezik, az ünnepi műsort vasárnap reggel láthatják a győriek a Golgota emlékműnél.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #1956 | #híradó | #megemlékezés | #ünnepség |