Ösztöndíjat kaptak

Audis diákok továbbtanulását segítik

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2022.02.10. 12:08

Az Audi Hungaria ÁMK hat tanulója részesült német nemzetiségi ösztöndíjban, melyet csütörtökön ünnepélyes keretek között vehették át dr. Soltész Miklós államtitkártól.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2011-ben alapította meg a Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjat, azzal a céllal, hogy segítse a Magyarországon élő, nemzetiségekhez tartozó, kiemelkedő képességű középiskolásokat a továbbtanulásukban. A tanulmányi ösztöndíjjal azt is támogatni kívánják, hogy a mai fiatalok felnőttként felelősséggel tudják képviselni nemzetiségüket.

Az elmúlt évek alatt összesen 272 tanuló részesült nemzetiségi ösztöndíjban, amely 20 hónapon keresztül havi 30 ezer forintos támogatást jelent. Tavaly döntöttek úgy az alapítók, hogy iskolánként már nem csak 2 diákot, hanem 6 tanulót választhatnak a díjra.


„Az ösztöndíj felelősség jár. A kiválasztottaknak meg kell mutatniuk diáktársaiknak, hogy érdemes ezért a díjért küzdeni, meg kell mutatniuk, hogy a német közösség erősítése mennyire fontos és szükséges.” – emelte ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Kiderült, a hat tanuló közül öten külföldi egyetemen tervezik folytatni tanulmányaikat, amire az államtitkár így reagált: „Ez nagyszerű, de visszárunk titeket, a külföldön megszerzett tudást Győrbe vissza kell hozni. Felelősek vagytok szüleitekért, barátaitokért, és azért a közösségért, amely felnevelt és segített titeket. Itt Győrben pedig nem kérdés, hogy megvan a lehetőségetek arra, hogy elhelyezkedhessetek, családot alapíthassatok és a német nemzetiségi önkormányzatot segítsétek.”

A politikus beszélt arról is, hogy a Fidesz 2010-es kormányzása óta a magyarországi német nemzetiség támogatása a nyolcszorosára növekedett.  Valamint az elmúlt 12 évben megtízszereződött a német nemzetiségek által fenntartott iskolák száma, amely mára több mint hetven. E fölött vannak még az olyan intézmények, mint az AUDI ÁMK, amely a hagyományokat őrzi, a német nyelvet erősíti.

Tálos Katalin az Audi iskola igazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az intézmény nagy hangsúlyt fektet a német nemzetiségi kultúra megismertetésére, a hagyományok ápolására. „Diákjaink tanulmányi eredményükkel és a nemzetiségi közösségi életben végzett tevékenységükkel megfeleltek az ösztöndíj eszmeiségének, és hozzájárulnak annak célkitűzéséhez.”  

Az ösztöndíjakat Soltész Miklós, Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő,  valamint Ferenczi Tamás, a győri Német Önkormányzat elnöke adta át.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka