Aranygaluska Panír módra

Fotó: Vérné Dudits Liza
Győr+
2022.09.25. 10:33

Kovacsics „Koksza" István, a Panír séfje ezúttal egy igazi magyar desszertet hozott „a mi után a külföldre jutott magyar ember visszasohajtozik” (Jókai Mór). Nem is igazán desszert, főfogásként is megállja helyét. Lássuk, hogy készül az illatos, zamatos aranygaluska by Koksza!

Hirdetés

Hozzávalók:

0,6 kg liszt, 30 g élesztő, 4 dl tej, 6 db tojássárgája, 170 g vaj, 100 g cukor, 250 g darált dió, 10 g só, 10 g vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Mielőtt bármihez is kezdünk, készítünk egy kis „kovászt”. 2 dl tejet felmelegítünk. Csak langyos legyen, ne legyen forró, ez fontos! A felmelegített tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megszórjuk egy nagyon kevés liszttel a tetejét. Letakarjuk, és kellemes melegre rakjuk, hogy felfusson.

Amíg a kovász készül, addig összerakjuk a tésztánk elemeit egy keverőtálba. A lisztet beleszitáljuk a tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a felolvasztott vajat, a citrom héját, a cukrot és a csipet sót.

Amikor a „kovászunk” elkészült, avagy felfutott az élesztő, beleöntjük a keverőtálba.

A tésztát kézzel vagy robotgéppel elkezdjük keverni, gyúrni. Addig dolgozzunk a tésztával, míg el nem válik a keverőtál falától. Letakarva langyos helyen hagyjuk kelni a tésztánkat, közben elkészítjük a vaníliamártást.

Hozzávalók:

5 dl tej, 1 vaníliarúd vagy teáskanál vaníliás cukor, 5 db tojássárgája, 12 dkg cukor, 3 dkg finomliszt, egy csipet só

Feltesszük a tejet melegedni a cukorral és vaníliával. A tojássárgáját kikeverjük egy kis hideg tejjel, majd óvatosan hozzáöntjük a langyos cukros tejhez, takarékon, kevergetve főzzük. A lisztet szintén kikeverjük egy kis hideg tejjel, majd besűrítjük vele a mártásunkat.

A megkelt tésztát 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, egy kávéspohár szélével félhold alakú formákat szaggatunk. Kivajazzuk a tepsit, megszórjuk dióval. A félholdakat vajas cukros tejbe mártjuk, és egymást fedve belerakosgatjuk a tepsibe. A végén a tetejét is megszórjuk dióval. Pihenni, kelni hagyjuk a tepsibe rakott aranygaluskát. 165 fokon, 40-45 percig sütjük.

Darabokra törve, vaníliamártással leöntve fogyasztjuk.

A Panír korábbi adásai visszanézhetők itt!

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Főzőműsor | #gasztronómia | #Győr+ TV | #Panír |