Alzheimer-világnapi séta Győrben

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2023.09.21. 12:25

Alzheimer-világnapi sétára hívta a városban élőket csütörtök délelőtt az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény és a győri Alzheimer Cafe.

Szeptember 21. ugyanis e gyógyíthatatlan kór világnapja. A program célja pedig nem más, mint felhívni a figyelmet a betegség és más demenciák terjedésének veszélyeire, illetve a társadalmi összefogás szükségességére.

A Széchenyi térről induló sétára eljött dr. Pergel Elza alpolgármester is. „A legfontosabb, hogy számíthassunk egymásra. Az emberi élet nem magányos, hanem a családban és a tágabb környezetben megélt közös lét. Amikor a szükség úgy hozza, akkor várjuk és nyújtjuk is a másiknak a támogatást. Most azért vagyunk itt, hogy elmondjuk: számíthatnak ránk!” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Dr. Reisner Ferenc általános püspöki helynök is ezt a gondolatot folytatta. Arról beszélt a jelenlévőknek, hogy csak egymást támogatva tudjuk az életünket végigjárni. Jól szimbolizálja ezt az is, ahogy többen a másik kezét fogva érkeztek ide. Ez a legfontosabb jel, amit a világ felé mutathatunk egy olyan korban, amikor a fiatalok maguk választják az elszigetelődést, az idősek fizikai korlátaik, betegségeik miatt nehezen tudnak közösségben lenni.

Pedig a megtartó erő a kis közösségekben rejlik. Ez a séta legyen egy jelzés a győrieknek, hogy itt vannak olyan közösségek, intézmények, egyesületek, ahol biztonságban érezheti magát az ember, és ennek következtében teljes értékű életet tud élni. A résztvevők is legyenek jelek környezetükben. Ha a szeretet parancsa szerint élünk, akkor a másikért vállalt áldozatok bennünket is gazdagítanak és élhetőbb világot biztosítanak számunkra.

A köszöntők után Nagy Richárd a helyes légzéstechnikáról tartott tájékoztatót, majd a résztvevőket néhány gyakorlatra is megtanította. A szakember szerint egyáltalán nem mindegy, hogyan vesszük a levegőt. A helyes légzés lassú és orron át történik.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakdolgozói szívesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre és tájékoztató anyaggal látták el az érdeklődőket.

Ezután indult a közös séta a belvároson és a révfalusi hídon át a Kálóczy térig, ahol Kányai Róbert, az EESZI igazgatója köszönte meg a részvételt.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka