Alternatív gyógymódok a nőgyógyászatban

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2024.02.11. 18:22

Mivel egyre nagyobb igény merül fel az alternatív gyógymódok iránt, természetesen a nőgyógyászat is igyekszik alkalmazkodni. Egyre több orvos ismeri fel – újra – hogy nem csak a kizárólag a nyugati orvoslás nyújthat segítséget, hanem a természetgyógyászat és egyéb, igazolt módszerek is a nők mellett állnak. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvossal most belevágunk ebbe a sokakat roppant mód érdeklő témába.

„Rengeteg kérdést kapok a betegeimtől az alternatív gyógymódokat illetően és engem is egyre jobban elkezdett érdekelni a természetgyógyászat. Hiszen nem véletlen vannak réges-régi tanulmányok a gyógynövények pozitív hatásairól, vagy éppen olyan intimtornákról szerzett tapasztalatok, amelyeket konkrét segítséget nyújtottak a nőknek. Amerre a világ halad, nem csoda, hogy egyre nagyobb figyelmet kell nekünk is szentelni az alternatív gyógymódokra” – kezdte dr. Börzsönyi Ágnes, akivel abban maradtunk, első körben a legfontosabb gyógynövényeket vegyük sorra.

A sor elejére a barátcserje kívánkozik, amelyet sok nő egyszerűen csak csodaszerként emleget. Nem véletlenül, hiszen számos területen támogathatja szervezetünket. Előszeretettel alkalmazzák a menstruáció előtti időszak panaszainak enyhítésére, mert a kutatások szerint jótékonyan hat a prolaktin szintre. Ebből pedig az következik, hogy más hormonoknak is kedvez, azaz a progeszteronnak és az ösztrogénnek is. Korábban már írtunk róla, hogy a menopauza idején is hasznos, hiszen számos hölgy számolt már be a kellemetlen tünetek enyhüléséről: barátcserje szedése mellett kevésbé volt jellemző a hangulatingadozás és az alvásra is pozitívan hatott. Ám hogy ne csak a nőgyógyászati panaszokat említsük, érdemes a fejfájásról is szólni, ahol szintén mentőövet jelenthez ez a növény. Tanulmányok bizonyítják, hogy képes enyhíteni a migrént:

„A barátcserje egy nagyon komplex növény. A fent említettek mellett találhatók olyan eredmények, amikor nőknek három hónapon keresztül adták a barátcserje kapszulát és menstruációs ciklus alatt jelentkező fejfájások száma 66 százalékos visszaesést mutatott.  Arról nem is beszélve, hogy a barátcserjének magas a flavonoid- és esszenciális olaj-tartalma, antibakteriális-, gyulladáscsökkentő valamint gombaölő hatása is van, erről is szólnak már több száz éves feljegyzések is. Amúgy a legfőbb ok, amiért egyre több nő alkalmazza a barátcserje készítményeket, hogy hormonmentes gyógynövényként pozitívan befolyásolhatja a ciklust és a hormonháztartást.”

A közönséges cickafark első alkalmazása is régre tehető, hiszen már az ókorban is használták vérzéscsillapító hatása miatt, amely a benne lévő tanninnak köszönhető. De találhatók benne még flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, illetve az azulén is. Javasolják rendszertelen és erős vérzés csillapítására, továbbá antibakteriális hatása miatt petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás is kezelhető vele. A változókori hullámzó hangulatra is beválhat és a veseműködést is támogatja, csakúgy, ahogy a gyomorbántalmakra és puffadásra is ajánlják. Érdemes egyébként alaposan utánaolvasni, mert remek gyógynövényről van szó, amely számos területen alkalmazható, sőt még a szépségipar is bátran használja. Nem csak belsőleg alkalmazható: női panaszokra, petefészek-gyulladásra ülőfürdőként is hatásos lehet. A legjobb, ha 100 gramm cickafüvet egész éjszakára hideg vízbe áztatunk, majd másnap felforraljuk és hozzáadjuk a fürdővízhez. Húsz perc után szálljunk ki a kádból, ám ne zuhanyozzunk le, hanem csavarjuk testünket törölközőbe, bújjunk ágyba és takarózzunk be jó melegen.

„A palástfű is roppant közkedvelt és a nőgyógyászok által is ajánlott gyógynövény: fokozza a kismedence vérkeringését és erősíti a méhet. Menstruációs zavarok esetén is alkalmazzák, ahogy gyulladások fellépésekor is tapasztalt a hatása. Jó, ha a menstruáció előtti napokban már elkezdjük a palástfű tea kortyolgatását, így majd enyhébbek lehetnek a fájdalmak, a görcsök és maga a vérzés is. Sok esetben a ciklus beállításában is segíthet. Ha nem csak belsőleg alkalmazzuk, akkor segíthet fehérfolyás, illetve méhnyálkahártya- vagy petefészek-gyulladás esetén is” – mondta a doktornő, majd azt is hozzátette, hogy a málnalevéllel társítva a teherbeesés esélye is növelhető, erről is érdemes érdeklődni. Sőt, ha már a terhességnél tartunk: ha a kismama a harmadik hónaptól kezdve naponta fogyaszt egy csészényi főzetet, akkor megelőzhető vele a vetélés, a koraszülés és a méhszalagok erősítésére is jól hathat. Komlóval kombinálva a klimaxos tüneteket enyhítheti, és gyomor- és bélhurut, hasmenés és vastagbélgyulladás esetén is alkalmazható.

Illusztráció: depositphotos.com

A körömvirágról is szólni kell, hiszen kiválóan alkalmazható gyulladáscsökkentőként, valamint kellemetlen menstruáció és klimax fellépésekor. Szintén egy nagyon komplex gyógynövényről van szó, amelynek rengeteg jótékony hatása van, ám ezek mindegyikére nem tudunk kitérni, így javasoljuk, hogy gyógynövény-határozókban, gyógynövényboltokban alaposan tájékozódjanak, mert érdemes.

„Gyakran ajánlják külsőleg várandóság és szoptatás idején is. Szülés után a gátseb, a császármetszési heg sebgyógyulását gyorsíthatja. Szoptató anyukáknak pedig a berepedezett mellbimbón segíthet hatalmasat. Azt is érdemes megemlíteni, hogy szintén alkalmazható ülőfürdőként, amely használhat fehérfolyás (leucorrhoea) esetén is, s ilyenkor a legjobb, ha cickafarkkal együtt alkalmazzuk. Aranyeres panaszokkor is enyhülést hozhat. Praktikus tudni, hogy például a szőrtüszőgyulladást a forrázatban áztatott lemosással vagy borogatással gyógyíthatjuk. Hatékonyan hámosít és segíti a bőrújraképződést.”

Zárjuk most a pászortáskával, amely többek között szintén gyulladáscsökkentő, vízhajtó, méregtelenítő és vérzéscsillapító hatású is. Ez utóbbi miatt alkalmazható erős menstruáció idején vagy méhvérzés esetén.

Fotó: Depositphotos.com

„Sokszor javaslom a betegeimnek, hiszen a menstruációs ciklusra ható szabályozása például már a középkor óta ismert. Emellett csökkenti a menstruációs fájdalmakat, mivel stimulálja a méhizmokat. Változókorban is bátran használható, hatásosan enyhíti a kellemetlen tüneteket, s talán leginkább a kálium, a kálcium és a C-vitamin tartalmát emelném ki” – hangsúlyozta dr. Börzsönyi Ágnes, akivel még rengeteget beszélgettünk ezekről a gyógynövényekről, hiszen a téma talán kimeríthetetlen. Ezért is ajánljuk, hogy érdemes alaposan tájékozódni, s legjobb a szakemberektől, orvosoktól kérdezni.

„Mindig arra törekszem, hogy a betegeim számára a legjobbat nyújtsam. Így a nyugati orvostudomány vívmányait és a természetgyógyászat által javasolt gyógymódokat is figyelembe veszem, s próbálom ötvözni a kezelések során. Persze nem mindenki nyitott ez utóbbira, de ezt meg el kell fogadnunk. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a közös hangot és együtt haladjunk a gyógyulás útján. Szóval merjenek bátran kérdezni, hiszen önökért dolgozunk!” – zárta a doktornő, aki megígérte, még folytatni fogjuk ez a roppant érdekes témát.  

Ha szeretne témát javasolni a „Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a negyszemkozt@gyorplusz.hu e-mail címre!

Illusztrációk: depositphotos.com