Hirdetés
Hormonpótlás, poloskafű és jamgyökér

A változókor is lehet könnyebb

Fotó: Ács Tamás
Havassy Anna Katalin
2022.07.09. 18:24

Legutóbbi, gyógynövényekről is szóló cikkünk után több megkeresés is érkezett, hogy folytassuk ezen a vonalon, de bővebben kitérve a változókorra, vagyis a menopauzára. Dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos most is örömmel állt a rendelkezésünkre.

Hirdetés

 „A menopauza is a női lét velejárója, senkit nem kerül el” – kezdte a doktornő.  „Viszont sokat tehetünk azért, hogy megkönnyítsük magunknak ezt az időszakot és természetesen a választott orvosunk most is a segítségünkre lehet. A hormonterápia és a gyógynövények együtt lehetnek a leghatásosabbak, jó tehát tájékozódni!”

Első körben érdemes tisztázni, valójában mi is az a menopauza, amelyre a nők többsége igencsak rettegve gondol. Nos, a változókor kezdetekor a petefészkek működése csökkenni kezd, majd szinte teljesen leáll. Emiatt és a tüszőérés elmaradása miatti következmény, hogy ösztrogén- és progeszteronhiány alakul ki, ezek pedig elindítják a kellemetlen változásokat. Említhetjük példaként az érelmeszesedés fokozott veszélyét, a csontritkulás előfordulását, a szív-érrendszeri panaszokat is. Ha nem akarunk mégsem ilyen mélyre ásni, akkor azt kell mondanunk: rossz hír, hogy valamilyen fizikális tünetet a nők háromnegyede érez és él meg kellemetlenül. Érthető, hiszen változás megy végbe a szervezetünkben.

Hirdetés

„Igyekeztem összeszedni közérthetően azokat a tüneteket, amelyek jelentkezhetnek a hölgyeknél, s amelyektől nem kell feltétlen megijedni, mert ha tudjuk, hogy a változókor okozza, akkor tehetünk is ellene. A hőhullámokat, az arc és nyaktájék vörösödését, az erős szívdobogást, az éjszakai izzadást és a vissza-visszatérő fejfájást nem is kell nagyon bemutatni. Jelentkezhet hüvelyszárazság, közösülés közbeni fájdalom, érzékeny vizelés, inkontinencia, hajhullás-hajtöredezettség, körömérzékenység és a bőr ráncosodását is megfigyelhetjük. Jellemzőek lehetnek ízületi fájdalmak, egyre gyakrabban előforduló gyulladások, vérnyomás és koleszterinszint megugrások, súlynövekedés. Talán ezek a legjellemzőbb fizikai tünetek, de ahogy minden változás, úgy ez is hat a pszichére is. Sokszor megfigyelhető ingerlékenység, alvászavar, depressziós periódusok, feledékenység, s csökkenhet a libidó és az orgazmuskészség is” – foglalta össze dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos.

Illusztráció: depositphotos.com

Ezeknek a tünetegyütteseknek létezik enyhébb és súlyosabb előfordulása is. A kezelés mikéntje is függ ennek a meghatározásától. Az esetleges későbbi egészségkárosodásokat leginkább hormonpótlással előzhetjük meg, de enyhébb tünetek esetén életmódváltással is sokat tehetünk önmagunkért.

„A fiatalabb korban elkezdődő menopauza esetén mindig javaslom a dohányzás abbahagyását, a minimális alkoholfogyasztást, az egészséges étkezést és természetesen a rendszeres testmozgást. Jó, ha a páciens otthon, különféle napszakokban is ellenőrzi a vérnyomását és rendszeresen eljár az alap szűrővizsgálatokra.

A súlyosabb menopauzális tünetek esetén azonban már a hormonpótlást ajánlom, amelyhez orvosi segítség szükséges. Ez tulajdonképpen az ösztrogén és a progeszteron hormonok gyógyszerrel való pótlását jelenti, s egyre jobb eredményekkel.”

Börzsönyi doktornő hangsúlyozta, hogy mielőtt bárkinél is megkezdődik a hormonpótlás, alapos kivizsgálás szükséges, és ezekből egy orvos sem engedhet. Nem alkalmazható ugyanis olyanoknál a hormonpótlásos terápia, akiknél előfordult már: májbetegség, trombózis és volt vagy van hormonérzékeny daganat. A gyógyszer kiválasztása természetesen szakorvosi feladat, aki mindezeket a vizsgálati eredményeket és a kórelőzményeket is figyelembe véve dönt.

Illusztráció: depositphotos.com

A betegnek mindvégig lehetőséget kell adni a kérdések feltevésére, hiszen ez esetben is fontos a bizonytalanságok eloszlatása. A menopauza minden nő számára különösen megterhelő esemény, ennek megfelelően kell feléjük fordulni. A terápiát javasolt a tünetek kezdetekor elkezdeni, egyénre szabottan. A hatás kiértékelése is közös beteg orvos feladat, ahogy a továbbhaladás is” – hangsúlyozta a doktornő, majd hozzátette: van lehetőség tabletták szedésére, ösztrogén tartalmú transzdermális tapasz, gél és spray használatára is. Léteznek továbbá hüvelykúpok is, amelyek bár nem minősülnek hormonpótlásnak, de ösztriol tartalmuk miatt a helyi tüneteket enyhíthetik.   

Azért is javaslom a hormonpótlást, mert nagyon jó eredmények érhetők el vele. Jelentősen csökken a stressz, megelőzheti a csontritkulást, a bőr is nehezebben ráncosodik, az izom- és ízületi panaszok ellen is kiváló, növeli a libidót és csökkentheti a szív- és érrendszer-eredetű végzetes eseményeket is. Tudom, hogy sokan félnek, hogy a hormonpótlás segítheti az emlőrák kialakulását, de ettől nem kell tartani. Eredmények igazolják ennek minimális előfordulását. Ám akit ez továbbra is aggaszt, kollégáimmal minden részletre kiterjedő tájékoztatást tudunk adni. Nem győzöm továbbá azt sem hangsúlyozni, hogy a hormonpótlás indokoltságát egyénre szabottan kell tekinteni. Nagy általánosságban azoknak javasolt, akiknek 45 éves kor előtt megszűnik a menstruációjuk, vagy épp a 40 és 60 év közé esők közül azoknak, akiket a tünetek igencsak megkínoznak és a csontritkulás esélye is magas.” 

Illusztráció: depositphotos.com

Ahogy egyébként általában mindig – ésszerű keretek között – a változókor beköszöntével is segítségül hívhatjuk a természet adta kincseket. Bizonyos növények jótékony hatása többszörösen igazolt, ám az alapos tájékozódás nem árt.

„A poloskafüvet tartják az egyik legáldásosabb gyógynövénynek menopauza esetén. Ösztrogénszerű anyagokat tartalmaz, így támogatja a szervezetet, a stresszt is oldja és a hüvelyszárazság ellen is hatásos. Csökkentheti a luteinizló hormon (LH) szintjét, így csökkenti a hőhullámokat. A vöröshere enyhíti a változókori tüneteket, köszönhetően ösztrogénszerű izoflavonoidjainak és magas ásványi anyag tartalmának. Segítségével csökkenhetnek a hőhullámok és stabilizálódhat a közérzet is. Főként kapszulaként kapható, de teaként is finom. A jamgyökér magas béta-karotin és dioszgenin taralma miatt támogatja a hormonháztartást. Tartalmaz még DHEA-t, amely az ösztrogén, a tesztoszteron, a progeszteron és a kortikoszteron előanyag. Hatásosan mérsékli a klimaxos tüneteket és jól hat a libidóra és a stresszre is.

Illusztráció: depositphotos.com

Az orbáncfű közismert, a változókorban csökkenti a kellemetlen érzéseket és fellendítheti a szexuális életet is. Alkalmazás előtt azonban mindenképp konzultáljon hozzáértővel, igencsak „erős” gyógynövényről van szó. A zsálya csillapíthatja az izzadást, pórusösszehúzó hatása miatt. Főzetét naponta akár háromszor is lehet fogyasztani a kívánt hatás elérésének érdekében. A barátcserje isteni adomány, ahogy szinte az összes hormonális panaszra, úgy a menopauzára is pozitívan hat – zárta dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos.

Látható tehát, hogy a rettegett menopauza is könnyebbé tehető, ha megfelelő időben és helyen kérünk tájékoztatást és segítséget. Választott orvosunktól a közös megbeszélés után kérjük a leghatásosabb segítséget és könnyebben vészelhetjük át változókor igencsak embert próbáló időszakát.

Ha szeretne témát javasolni a „Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a negyszemkozt@gyorplusz.hu e-mail címre!

Illusztrációk: depositphotos.com

likeold
a fb oldalunkat