Adventi fények: meghallották a győriek szavát

Mireider Máté Bajzát Zsuzsi
2022.12.01. 09:00

A Győr+ Reggeli vendége ezúttal Virág-Adorján Andrea polgármesteri főbiztos volt, aki az adventi vásárról és a győri ünnepi programokról beszélt kollégáinkkal.

A stúdióban Bajzát Zsuzsi és Nagy Roland fogadta Virág-Adorján Andreát. Teljes karácsonyi díszben köszöntötték a főbiztost, és velük volt a Győr+ karácsonyi manója, Mézi is, aki lassan önálló sorozatot kap a Győr+ Rádió Facebook oldalán.

Múlt hét pénteken hivatalosan is megnyitotta kapuit a győri karácsonyi vásár.

Lesz, csak kicsit visszafogottabb – ez volt az eredeti elképzelés a vásárról, ahogy arról mi is beszámoltunk. Virág-Adorján Andrea leszögezte: szép a karácsonyi vásár, mindenkit szeretne megnyugtatni. „Meghallottuk az emberek szavát” – tette hozzá a főbiztos, aki azt is megjegyezte: kétféle reakció érkezett hozzájuk a Városházára; miért van ekkora vásár a válságban, és miért nincs nagyobb vásár?

A Baross útra mindenképp kerülnek ki fényfüzérek, a Városháza épülete is kapott karácsonyi díszeket és feliratot, amely a mai naptól már üzemel is, a sétálóutcában pedig ma is dolgoznak a díszítésen. A helyszínek változatlanok: A Széchenyi- és Dunakapu tér, a Baross út, és a Megyeháza tér a győri karácsonyi vásár főbb helyszínei – sorolta Virág-Adorján Andrea. „Ugyanúgy megtalálható a kézműves vásár és az édességek, lehet forralt borozni, és újdonság a két iglu is, ahol látványos fotókat készíthetnek az arra látogatók” – tette hozzá a főbiztos.

A Mikulás pedig természetesen ellátogat Győrbe is. December 6-án, a Széchenyi téren található Mikulás-házban délután 3 és este 6 óra között találkozhatnak a győriek a Mikulással – hívta fel a hallgatók figyelmét Virág-Adorján Andrea, aki hozzátette: emellett minden adventi vasárnap, délután 5 órakor közös gyertyagyújtással várják az ünnepet a városban lakók. Ilyenkor karácsonyi műsorral is készülnek az Audi Hungária Iskolaközpont diákjai és óvodásai.

Galéria: Ács Tamás

Szó esett a látványosabb programokról is. A hűvös téli estéket tűzzsonglőr-bemutatóval melegítik fel a Dunakapu-téren, ezeket a 4 adventi hétvége szombatjain láthatjuk, este 6 órakor. A Széchenyi-téren továbbra is elérhető az óriáskerék és a dodzsem is. Az óriáskerékre külön is kitért Virág-Adorján Andrea: sok kérdés érkezett hozzájuk, hogy miért pont óriáskerék van a város pénzéből? „Azért, mert az óriáskerék fizet azért, hogy itt lehessen Győrben, és nem fordítva” – szögezte le.

„Fontos pontja a karácsonyi vásárnak a Jótékonysági Faház, ahol több szervezet is fogadja az adományokat. A Győri Állatmenhely számára is lesz lehetőség adakozni, ők egy adománygyűjtő ládát fognak kihelyezni a vásárban” – jelezte a főbiztos, aki rámutatott: kiemelt, sarkalatos pontja a jótékonyság, az adakozás a karácsonyi vásárnak, erre nagy figyelmet fordít a polgármester és a Városháza is.

Szó esett még a különböző városrészek saját adventi fényeiről is: ezekről a héten hoznak döntést, hogy hova, mi kerülhet. „Meghallottuk a győrieket, értjük, hogy kell a fény, és kell a csoda” – zárta a műsort Virág-Adorján Andrea.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Kapcsolódó témák: #advent | #adventi vásár | #Győr+ Reggeli |