A vastagbőrű, akit le lehet kenyerezni

Venesz Klaudia Fotó: Ács Tamás
2024.07.03. 13:25

A Xantus János Állatkert újabb születésnapot ünnepelt: keskenyszájú orrszarvújuk, Wanda huszonnyolc éves lett.

A súlyosan veszélyeztetett fajnak számító „fekete” orrszarvú 1996 nyarán született Zürichben, 12 évesen Rotterdamba költözött és 2019 óta él Győrben az Európai Fajmegmentő Tenyészprogramnak köszönhetően. Az afrikai állat a tapasztalatok szerint fogságban nagyjából 40 évig él, így az ünnepelt már erősen középkorúnak számít, ennek ellenére nyugtalan természetű.

A rhynók az orvvadászok súlyos pusztításának köszönhetően Kenyából szinte teljesen eltűntek, egy fajmentő program keretében telepítettek újra állatokat az afrikai ország belsejében található fennsíkjára. A nagyra növő tülkét talizmánnak és afrodiziákumnak tartják, ezért vált az illegális vadászok kedvelt célpontjává.

„A Xantus János Állatkertben már hagyomány, hogy nyilvános eseményként hirdetjük meg az állatok születésnapját, de majdnem mindegyik állat gondozója felköszönti – ha nem is ilyen nagy plénum előtt – a hozzá tartozó állatokat” – ezt már Tóth Zoltán, az állatkert kommunikációs munkatársa mesélte lapunknak.

A fajtamentést kiemelt feladatként kezeli az intézmény. „Két éve kezdtünk el Tanzániában bekapcsolódni a keskenyszájú orrszarvúak fajtamentésébe a Mkomazi Nemzeti Parkban. Ezen a héten kezdődött el a kútfúrás, ami eléggé időszerű a száraz évszakban, amikor hónapokon keresztül nincs csapadék. A tavalyi év megmutatta, hogy már olyan víztározók is teljesen kiszáradnak, ahol ez még soha nem fordult elő. Tavaly fúrtunk egy kutat az orrszarvúmenhely itatójánál, ez azóta is működik, innen kapják a vizet az állatok. Most a park egy másik részén az elefántoknak és más állatoknak is szeretnénk vízlelőhelyet biztosítani ilyen módon” – tette hozzá Tóth Zoltán.

A keskenyszájú orrszarvú fokozottan védett faj, az egyedszámok stabilan tartása állandó harc. Tóth Zoltán elmondta, hogy „az állatkertekben, összesen húsz tartóhelyen 80 példány él, Magyarországon egyedüliként Győrben tartanak fekete orrszarvúakat.  Két éve kezdődött a próbálkozás Dayo-val és Wandával, ebben egyelőre nem értünk el sikert, de próbálkozunk, hogy a fiatal hím és Wanda nászából egyed szülessen.”

Wanda Dayo-val osztozik azon a kifutón, ahol „ünnepi teríték” várta a születésnapost az évei számát formázó kiflikkel és gyümölcsökkel, ugyanis Wanda annyira szereti a kenyérféléket, hogy akár a pékek totemállata is lehetne.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka