„A könyvtár egy győri sikertörténet” – 125 éves az intézmény

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.03. 13:05

Százhuszonöt évvel ezelőtt alapították a győri könyvtárat, ebből az alkalomból tartottak ünnepséget és előadásokat kedden a Kisfaludy Károly Könyvtárban.

A program a könyvtár történetét bemutató kisfilmmel kezdődött, majd dr. Dézsi Csaba András polgármester köszöntötte az intézmény dogozóit, az érdeklődő vendégeket. „Azt, hogy sikeresek vagyunk, az itt élő emberek tudása, munkája, szorgalma adja” – emelte ki a polgármester, majd hangsúlyozta: dr. Horváth Sándor Domonkosnak, a könyvtár igazgatójának érdeme, hogy innovatívan, magas színvonalon végzik a munkájukat, továbbviszik a „fáklyát” a munkatársakkal. „Mi, győriek büszkék lehetünk, mert a könyvtárunk egy győri sikertörténet” – hangsúlyozta dr. Dézsi Csaba András.

Dr. Dézsi Csaba András

Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága Könyvtári és Levéltári Főosztályának főosztályvezetője köszöntőjében arról beszélt, hogy Győr 125 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy könyvtárat alapít, amelyet a nyilvánosság szolgálatába állították, a gyűjteményt gyarapították, a szolgáltatások a kornak megfelelően változtak, bővültek.

Szóllás Péter

„125 év gyarapodásai, fejlesztései, 125 év megfeszített könyvtárosi, könyvtárvezetői eredményeit ünnepeljük most. A könyvtár magas színvonalú szakmai működésével és innovatív fejlesztésével évek óta rangos helyen szerepel a magyar könyvtárak képzeletbeli dobogóján. Ez egy könyvtár, érezzék jól magukat!” – zárta gondolatait a főosztályvezető.

Rózsa Dávid

A jövő könyvtáráról Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója beszélt, Győr könyvtárügye kezdetektől 2013-ig címmel dr. Horváth József nyugalmazott igazgató tartott előadást. A Győri Városi Könyvtár történetét 2013-ig Orbánné dr. Horváth Márta nyugalmazott igazgató elevenítette fel, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér történetét pedig dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató mutatta be.

Galéria: O. Jakócs Péter

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid