Hirdetés
Várandósság koronavírus idején

A kismamák és a születendő gyermekük biztonsága az első

Győr+
2020.03.28. 08:44

A koronavírus-járvány idején mi vár a várandósokra, változik-e a terhesgondozás, mi történik, ha beindul a szülés? Dr. Nagy Sándor a szülészeti és nőgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa a Petz-kórházban a járvány megfékezése érdekében hozott változásokat vette sorra, az első gyermekét váró Bodrogi Sára kismamaként megélt tapasztalatairól beszélt a Győr+ Médiának.

Hirdetés

A koronavírus-járvány kezdetével a Petz-kórházban mint a Dunántúl egyik legnagyobb kórházában is jelentős változások történtek, a belső átszervezések és a felkészültség jellemzi a mostani időszakot. Minden osztályt érintett a kórházban, a szülészeti és nőgyógyászati osztály sem kivétel. A várandós-gondozás kényszerű átszervezést igényelt, ami azt jelenti, hogy minden járóbeteg-rendelést a Szent Imre úti rendelőbe helyeztek, ahol csak a várandós-gondozással és a sürgős esetekkel tudnak foglalkozni. A kismamákat a védőnőkön keresztül értesítik arról, hogy lehetőleg kísérő nélkül érkezzenek, a vérvételre, kötelező vizsgálatra vagy magzati szívhangvizsgálatra egyesével szólítják őket, addig a megcsappant járóbeteglétszám miatt egymástól megfelelő távolságra elhelyezett székeken tudnak várakozni.

„Felhívjuk a figyelmüket, hogy akinek rendelkezésére áll, maszkot viseljen és a lehető legkevesebb időt töltse az épületben. A kórház főbejáratánál, illetve a folyosókon is rendelkezésre állnak alkoholos kézfertőtlenítők, amelyet nem csak a kórházi dolgozók, hanem a páciensek is használhatnak. Az orvosok, védőnők, asszisztensek is maszkban és kesztyűben látják el kismamákat” – vette sorra az intézkedéseket a főorvos.

Hirdetés

A kórház főigazgatója elrendelte, hogy a kórházi fő belépési pontokon mindenütt egy nővér vagy szakasszisztens ellenőrzi az érkezőket, akik lázmérés és kérdőív kitöltésével történő előszűrés után mehetnek a vizsgálatokra. Láz esetén azonnal továbbirányítják a pácienseket a COVID ambulanciára a koronavírus-fertőzés kiszűrésére.

Nemrég adták át a megújult családbarát szülészetet Győrben

Dr. Nagy Sándor arról is beszélt, hogy az terhességi ellenőrzéseket a minimumra kell csökkenteni, a várandós-gondozási rendelet háromszori vizsgálatot ír elő a terhesség idején, emellett telefonon lehet a kapcsolatot tartani a nőgyógyásszal. A nőgyógyászati fekvőbeteg osztályra csak az ambulancián keresztül kerülhet a páciens napközben, az ügyeleti rendszerben pedig a sürgősségi osztályon kerül előszűrésre, és onnan tovább a nőgyógyászati osztályra az akut panasszal érkező.

A szülészeten komoly átszervezés történt a kismamák és újszülöttek egészsége érdekében, fel kellett készülniük a vírusfertőzött szülő nők fogadására. Az Országos Szülészeti Szakmai Kollégium is összeállította a koronavírusra vonatkozó eljárásrendjét, amelyet a győri kórházra vonatkozósan adaptáltak, lázmérés és kockázati kérdőív felvétele után veszik fel a várandóst megindult szülésnél vagy szülésindításnál. Amennyiben koronavírus gyanúja áll fenn, akkor izolált szülőszobába kerül a kismama, ha császármetszést kell alkalmazni, azt pedig a nőgyógyászat izolált császárműtőjében végzik. A várandósoknál, ha megtörtént a szűrés és igazolt a vírusfertőzés vagy még folyamatban van annak igazolása, a kismamát a kórház koronavírus fertőzötteknek elkülönített osztályán helyezik el, ahol felügyelik és ellátják őket.

Fotó: Pixabay

A főorvos kiemelte, a koronavírus esetén a legtöbb, amit tehetünk, a megelőzés és a védekezés, a kontaktok számának csökkentése. A kórházban a szülészeti és nőgyógyászati osztályon maximális elővigyázatossággal végzik a vizsgálatokat és a szüléseket. Mindent megtesznek a páciensek biztonságáért és az esetleges fertőzöttek ellátásáért.

A győri kórházban a járványügyi válsághelyzet miatt nem támogatják, nem tudják biztosítani az „apás szülést”. Erről Dr. Tamás László János kórházigazgató nyílt levele ITT olvasható.

Tapasztalt vagy első babájukat váró kismamák is megtapasztalják, hogy az eddigi rutin megváltozott a várandós-gondozásban. Kolléganőnk első gyermekét várja, Bodrogi Sára már két hete „home office” dolgozik. „Nyugodt körülmények között végzem a munkám, bár a híreket figyelve én is aggódom. Próbálom védeni magamat, hiszen a születendő gyermekemnek is az a fontos, hogy én jól legyek. Amikor nem dolgozunk, a telefont repülő üzemmódba kapcsoljuk a férjemmel, pihenünk, beszélgetünk, zenét hallgatunk, tornázunk, meditálok, festek, gitározom. Olyan dolgokat csinálok, ami jó nekem, és ezáltal a babának is” – mesélt az elmúlt két hétről az online szerkesztőként dolgozó Sára, hozzátéve: a félelem, az aggodalom nem szerencsés, ha átszövi a mindennapokat. A benne fejlődő kis emberke nem szabad, hogy bármit megérezzen ebből a vészterhes időszakból. Férje, László – szintén kollégánk – operatőr, a hírek „központjában dolgozik”, éppen ezért tartják fontosnak, hogy a „mi időjükben” kizárják a külvilágot. László őrködik felettük, ahogy Sára mondta, hazatérve a munkából a szükséges óvintézkedéseket megtéve, fertőtlenítés, zuhanyzás után a közös idejük következik. Beszélgetnek a babához, a babáról, naplót írnak. Tervezik, hogy játékokat készítenek a kis jövevénynek, Sára kötni tanul, már elkészült leendő gyermekük első sapkája.

Sára és László

A kötelező orvosi vizsgálatokról a kismama elmondta, volt már ultrahangvizsgálaton, megnyugtató volt számára, hogy látta, hallotta, hogy a baba jól fejlődik, legközelebb a 2. genetikai ultrahangvizsgálatra kell mennie. Biztonságot ad a kismamának, hogy a kórházban kézfertőtlenítés után mehet a rendelőbe, ahová a leendő apukákat már nem engedik be, az orvosok, nővérek, asszisztensek is az előírásoknak megfelelően, kesztyűben, maszkban dolgoznak. Sára ahogy említi, igyekszik elkerülni a rendelőket, a legszükségesebb vizsgálatokra megy el, szerencsére mindent rendben találtak eddig a terhességénél, és tudja, hogy minden óvintézkedés érte és a születendő gyermekért van a kórházban.

A vírus okozta veszélyes időszak szerinte azért is nehéz számára, mert kismamaként nagyon szívesen menne olyan közösségbe, ahol várandósokkal találkozna, megoszthatnák egymással tapasztalataikat, gondolataikat, örömeiket. Éppen a járvány előtt kapcsolódott egy kismamajóga csoporthoz, a foglalkozásokat sajnos most nélkülöznie kell, de az interneten már talált jógaórákat, amit otthon végez. Ahogy a többi leendő anyuka, úgy Sára is az interneten böngészi a tornagyakorlatokat. „Hiába a bezártság, mozogni kell és nagyon jó, hogy így lehetőségem van a kismamáknak szóló gyakorlatok helyes elsajátítására. A férjem is tornázik velem, így közben ő is elfárad” – tette hozzá nevetve Bodrogi Sára, akinek a Győri Állatmenhely támogatása a szívügye. Megérti, hogy most nem mehet a számára fontos cicákhoz és kutyákhoz, de a meglévő, a menhelyen forgatott felvételekből készítenek férjével reklámfilmet, hogy felhívják a figyelmet az állatok segítésére.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

likeold
a fb oldalunkat