Hirdetés
Átadták a megújult részleget

Családbarát szülészet Győrben

Illusztráció: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.02.25. 15:17

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház szülészete 1995 óta bababarát, de ahhoz, hogy megfeleljen a családbarát feltételeknek, infrastrukturális fejlesztésekre volt szükség. A részleg január végére megújult, február 25-én, kedden délelőtt adták át, s mutatták be a sajtó munkatársainak.

Hirdetés

„Egy család kialakulása és egy gyermek érkezése egyszeri és megismételhetetlen esemény az ember életében, ezért fontos, hogy olyan feltételeket teremtsünk hozzá, amelyek a lehető legnagyobb biztonságot, kényelmet és intimitást tudják biztosítani az anyának, gyermekének és az egész családnak” – fogalmazott Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az ünnepélyes átadón. Ennek érdekében hirdette meg a kormány 2018-ban – a családok évében – a családbarát szülészetek kialakítását célzó programot, amelynek keretein belül közel 268 millió forintos forrást nyert a Petz-kórház.

Ezt az összeget kipótolták: a kórház maga 60 millió forinttal, a szülészet saját alapítványa pedig további tízzel támogatta a felújítást. Dr. Skaliczky Zoltán, a kórház szervezési igazgatója és Dr. Nagy Sándor osztályvezető főorvos ismertették a részleteket. A projekt magában foglalta a szülőszobák átalakítását, rekonstrukcióját, illetve a szülőszobai eszközpark és a gyermekágyas részleg fejlesztését. Hat szülőszoba és tizenkét kórterem teljesen megújult. Egyszemélyes, légkondicionált szülőszobákat alakítottak ki, ahol biztosított a diszkrét családi együttlét. A szülészeten alternatív vajúdási eszközök is megtalálhatók, például labda, bordásfal és kád, a szobákhoz pedig külön fürdőszoba tartozik.

Hirdetés

Dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta, minden születendő baba ajándék a családoknak, s minden győri gyermek ajándék Győr városának, ezért is fontos, hogy méltó körülményeket teremtsenek a születéshez. Elmondta, az ilyen eseményekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány, a város és a kórház vezetői számára is fontos az egészségügy, fontosak az emberek és a gyerekek.

Kara Ákos országgyűlési képviselő kiemelte, képviselőtársával, Simon Róbert Balázzsal együtt továbbra is azon dolgoznak, hogy újabb kórházi fejlesztések valósulhassanak meg Győrben.

A győri kórház szülésszámot tekintve az élen jár – ismertette Dr. Nagy Sándor osztályvezető főorvos. Hozzátette, az új szülészettel kapcsolatban nagyon pozitívak a visszajelzések az anyukák részéről, s az ott dolgozók számára is megnyugtató, hogy sokkal korszerűbb környezetben dolgozhatnak.

Dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója arról mesélt, mit mondott az új részlegen elsőként szülő édesanya, miután világra hozta gyermekét. Úgy nyilatkozott, holnapután nem térne vissza, de egyszer biztosan visszajön majd, hiszen jól érzi magát ebben a környezetben. A főigazgató egy családi élményről is beszámolt: február 21-én hajnalban született meg ötödik unokája itt, a győri kórházban, akinek szülei szintén nagyon elégedettek voltak.

A folyosón nemrég szült anyukák sétáltak csemetéikkel, egy-egy baba felsírt, jelezve, hogy eljött az ebédidő. Fehér Zoé Karola szintén február 21-én, a már megújult szülészeten jött a világra. Anyukáját szobájában látogattuk meg, ahol kislánya is vele lehetett. Fehér-Garai Petra jókedvűen mesélt szülésélményéről, öröm volt számára, hogy ilyen körülmények között adhatott életet gyermekének. Kiemelte, hogy mindenki nagyon kedves volt vele, és nagy könnyebbségként éli meg, hogy a szobájához fürdőszoba is tartozik.

Szerző: Bodrogi Sára
TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #Győr+ TV | #helyi fejlesztés | #PAMOK |
likeold
a fb oldalunkat