Albérletpiac

A kínálat nőtt, az árak csökkentek

Fotó: O. Jakócs Péter
Földvári Gabriella
2021.07.31. 18:03

Fellendült az albérletpiac a fővárosban és az egyetemi városokban, miután a múlt héten kihirdették a felvételi ponthatárokat. A korábbi évekre jellemző 14-15 ezres kínálattal szemben ma már 18 ezer lakást hirdetnek az országos albérletpiacon.

Hirdetés

Jelenleg Győr 108 ezer, Debrecen 110 ezer, Miskolc 85 ezer, Szeged 100 ezer, Pécs 99 ezer forintos átlagos bérleti díjakkal várja az albérletet kereső diákokat.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Budapesten kívüli és az egyetemi városok albérletpiacáról azt mondta: „Záródott az albérletpiaci olló, azaz csökkent a budapesti és az egyetemi városokban kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díjai közötti különbség.

„A 2019 utáni bővülésben nagy szerepet kapott a pandémia, a járványkorlátozások miatt nagyon visszaesett külföldi vendégek száma, így a korábbi években a lakásukat rövid távra kiadó tulajdonosok megjelentek a klasszikus albérletpiacon, azaz hosszú távra kezdtek bérlőt keresni” – mondta Balogh László.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évben a járványkorlátozások elrendelése után a digitális oktatás miatt a szülőkhöz hazaköltöző diákoknak sok főbérlő kedvezményt adott, például csökkentette a bérleti díjat vagy átvállalta a rezsiköltségeket. Ezért a mostani szezonban érdemes az érintetteknek előre egyeztetniük arról, hogy egy esetleges újabb járványhullám esetén, milyen paraméterek mellett tartható fenn a bérleti viszony. Budapesten átlagosan 140 ezer forint volt a tulajdonosok által kiadó lakások átlagos bérleti díja, ez közel 7 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi 150 ezer forinthoz képest.

A budapesti albérletárakhoz képest akár 60 százalékkal drágábban tudnak lakást bérelni a külföldön tanuló magyar diákok, derült ki az Otthon Centrum összegzéséből.

A 2021 első hat hónapja során kötött bérleti szerződések alapján, Budapesten az egyszobás garzonlakások havonkénti átlagára 100 ezer forint körül alakult, vidéken ugyanez 70 ezer forintba került.

„Bármelyik magyarországi árnál nagyságrendekkel magasabb a bérleti díj Londonban” – mutatta be az európai árlista élén álló várost Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője, aki elmondta: a numbeo.com adatai szerint már a külső városrészekben is 420–672 ezer forintnak megfelelő brit fontot kell egy kis, egyhálós apartmanért fizetni.

Írország fővárosában szinte a londoni albérleti díjszint érvényes, Hollandiában Amszterdam a legdrágább, itt 360–540 ezer forintnak megfelelő euróért vehet ki az egyetemista – nem központi helyen – egy egyhálós lakást; Párizsban átlagosan 317 ezer forintnak megfelelő euróért lehet nem központi fekvésű kis albérletet kapni, míg Lyonban az átlagos bérleti díj 176 ezer forintnak megfelelő euró.

Bolognában 140 ezertől indulnak a lakbérek, az átlag 198 ezer forint, míg Nápolyban 107 ezertől 200 ezerig lehet nem központi helyen kis lakást találni. Bécs is népszerű az egyetemi hallgatók körében, itt is nagyjából 200 ezer forinttól indulnak a külső kerületekben a kis lakások, az átlag 240 ezer forintnak megfelelő euró két szobáért. Münchenben az átlagár a városközponttól távolabbi fekvésű lakások esetében 360 ezer forintnak megfelelő euró.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #albérlet | #Győr | #lakáspiac | #Magyarország |