Hirdetés
Czinka Panna Egyesület a társadalmi felzárkóztatásért

A járvány még jobban összekovácsolta őket

Fotó: Czinka Panna
Kaszás Kornél
2020.06.07. 15:59

Az elmúlt két hónap folyamatos kihívások elé állított szinte mindenkit. Sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, ami többek között a kommunikációt is megváltoztatta. A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület hatfős csapata is csak az elmúlt hetekben tért vissza az irodába, a járvány okozta helyzet pedig még jobban összekovácsolta őket.

Hirdetés

„Bár a mostani felállásban még csak fél éve dolgozunk együtt, úgy érzem, hogy mindenkinek sikerült beilleszkednie” – mondja Jakus László elnök.

„Az egyesületnél mindenki hamar megtalálta a helyét, amihez az is kell, hogy a munkatársak támogassák egymást. Ebben a legnagyobb tapasztalata Végh Balázsnak van, aki hat éve tagja a csapatnak. „A Széchenyi István Egyetemen végeztem, gazdálkodási és menedzsment szakon. Véletlenül akadtam rá az álláshirdetésre, és akkor még nem tudtam, hogy mi vár rám” – meséli mosolyogva a pénzügyi vezető.

Hirdetés

A társadalmi felzárkóztatással foglalkozó egyesület munkatársai szinte minden feladatból kiveszik a részüket, így Végh Balázs azon felül, hogy a pénzügyekkel foglalkozik, kisebb projekteket is megvalósított már, sőt a rendezvényeken a fotókat is ő készíti.

„Ez a munka színes, változatos, szerintem nem lehet mással összehasonlítani. Kell hozzá rugalmasság, nyitottság, és persze szociális érzékenység. Aki az egyesületet választja, biztos, hogy nyitott, de ez a munka idővel még érzékenyebbé teszi az embert” – hangsúlyozza a pénzügyi vezető.

A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület az ország számos pontján vitt sikerre projekteket, ezért rendszeresen utaznak a tagok.

Jó példa a megyehatáron túli feladatokra, hogy az egyesület a Győr-Moson-Sopron megyeiek mellett Nógrád megyében is működtet tanodát, ahol újabbat nyitnak a közeljövőben. A tanodák a hátrányos helyzetű tanulók oktatási nehézségeit hivatottak csökkenteni, a tanítási időn kívül. Ezek a foglalkozások a kompetenciafejlesztésre fektetik a hangsúlyt, így többek között az olvasás-szövegértésre, a matematikai és nyelvi kompetenciák fejlesztésére. Ezek mellett a tanodák tevékenységének közel fele a szociális kompetenciák fejlesztésére irányul, így rendszeresen szerveznek szabadidős programokat és táborokat is.

A járvány okozta helyzet nemcsak az egyesület mindennapjaiba hozott változást, hanem a tanodák életébe is.

„A szociális szférában különösen fontos a személyes kapcsolat. Így a tanodák esetében komoly fennakadásokat okozott az online kapcsolattartás. Féltünk tőle, hogy a diákjaink még jobban lemaradnak” – magyarázza az egyesület elnöke. Ezért azok, akik „terepen” dolgoznak, többek között feladatlapokat készítettek, és azokat juttatták el a hátrányos helyzetű fiatalokhoz. „Sok esetben, ha többgyermekes családról beszélünk, ráadásul az is gond, hogy a háztartásban legfeljebb egy eszköz áll rendelkezésre. Sőt, sokszor az okoz nehézséget, hogy internet- hozzáféréssel sem rendelkeznek.”

Sokat segített az is, hogy a tanodák megosztották egymással tapasztalataikat, ami valamelyest könnyebbé tette a munkavégzést a nehézségek ellenére is.

„Tényleg mindenki megmozdult annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban lekövessük a változásokat. Ráadásul a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága és Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár rekordgyorsasággal reagáltak a kialakult helyzetre, és pályázatot írtak ki digitális eszközök beszerzésére, és internetkapcsolat kialakítására” – emeli ki Jakus László.

Bár a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület újra szélesre tárta kapuit, a tanodák egyelőre csak „résnyire” nyitották ki őket. Kisebb csoportokban ugyan, de folytatódik a személyes foglalkozás. Az online kapcsolatot elősegítő eszközök pedig hasznosak lehetnek akkor is, ha lenne második hullám és visszatérne a járvány.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Járványhelyzet | #koronavírus | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat