Hirdetés
Környezetvédelem

A fecskementő program újabb állomása

Fotó: Győr+ TV
Kárpát Zsolt
2021.04.19. 14:18

Közel 50-en fecskepelenkát szereltek fel a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház épületére. Ennek az egyszerű, ötletes és olcsó megoldásnak köszönhetően a jövőben nem okoz majd problémát a fecskeürülék. Győr még tavaly nyáron indított el a fecskementő programját, amelynek célja, hogy a megcsappant madárfaj állománya megerősödjön.

Hirdetés

A Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház épületének falára 40-50 fecske család épített fészket.

Tavaly hívtuk életre a fecskementő programot, amelynek már volt több állomása. Ez a mostani egy újabb, mert a Győri Kórház falain rengeteg fecskefészek található, és jelentős az itteni fecskepopuláció.” – mondta dr. Szálasy László. A Győri Önkormányzat környezetvédelmi bizottságának elnöke hozzátette, ez a megoldás higiéniai és esztétikai szempontból is hatékony. Így a fecskék már nem okoznak problémát, jelenlétük kifejezetten hasznos, hiszen egyrészt védett madárról van szó, másrészt egy fecske legalább egy kilogramm szúnyogot pusztít el.

Hirdetés

A kórház mellett Győrben több olyan hely van, ahol szívesen építkeznek a fecskék. Sajnos állományuk az elmúlt években megcsappant.

Pitó Andor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisalföldi csoport elnökségi tagja, szerint a fecskepelenka jó megoldás. Itt jelenleg 50 molnárfecske család költ, korábban azonban még ennél is több fészek volt. Remélhetőleg ezzel a megoldással növekedik majd a populáció.”

A tervek szerint a fecskementő program, amit a Győri Önkormányzat, helyi vállalkozók és magánemberek is támogatnak tovább folytatódik, és a győri kórház után más létesítményekre és lakóházakra is felkerülnek majd a fecskepelenkák.

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #Győr+ TV | #környezetvédelem |
likeold
a fb oldalunkat