A lakosság segítségét kérik

Fecskementő akció indul

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2020.06.11. 13:05

„Egy fecske nem csinál nyarat, de sok fecske szúnyogmentes nyarat csinálhat nekünk” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András polgármester az önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának fecskevédelmi programot indító sajtótájékoztatóján csütörtökön a Széchenyi téren.

Az elmúlt két évtizedben megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A madarak szerepe azonban a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek számára. Ezért indít országosan is egyedülálló, városi fecskevédelmi programot a bizottság.

„A környezetvédelmet kiemelt területként kezeljük, ezért hívtuk életre a Környezetvédelmi Bizottságot, amely aktív munkába kezdett a városért és környezetéért. Ha megmenthetjük a fecskéket, tegyük meg!” – emelte ki a polgármester. Többek között azért is fontos feladat ez, mert az idei évtől korlátozottak a szúnyoggyérítési lehetőségek, és köztudott, hogy a fecskék egyik fő tápláléka a szúnyog. A becslések szerint minden egyes fecske egy kiló szúnyogot fogyaszt el nyaranta. Győrben, a folyók városában pedig bőven van táplálék számukra.

Radnóti Ákos környezetvédelemért is felelős alpolgármester kiemelte, komplex intézkedéseket hoznak a területen, már eddig is több program indult a város egészséges környezete érdekében, köztük az intenzív fásítási program, amelynek része a Győrben született gyermekek után igényelhető fák ültetése is, és a Városi Fecskevédelmi Program.
„A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnáziumban működő Zöld Prohászka képviselői kerestek meg, hogy egy akció keretében hívjuk fel a figyelmet a belváros fecskéire” – beszélt a védelmi program ötletéről Markó-Valentyik Anna, a bizottság tagja. Kikérték a véleményét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportjának és a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek. Átfogó szakmai anyagot készítettek, melynek első lépéseként arra kérik a győrieket, hogy csatlakozzanak a városi fecskeállomány-felméréshez.

A Győr+ Hetilap következő számában megjelenik egy állományfelmérő adatlap, amelyet kitölthetnek, majd két hét múlva kitöltve bedobhatják a fecskepostaládákba, amelyeket a Vaskakas Bábszínház bejáratánál helyeznek el. Online is elérhető az adatlap, valamint a fecskékkel, a programmal kapcsolatos információk találhatók a város honlapján, a ,,Városi Fecskevédelmi Program” menüpontban. A következő hetekben kísérleti jelleggel, a Győr-Szol Zrt. munkatársainak segítségével sárgyűjtőhelyeket alakítanak ki hat parkban a fecskék számára. Ezekkel a fészkek megépítéséhez biztosítanak alapanyagot, valamint itatóként is szolgál a madaraknak.

„A cél, hogy idén felmérjük a fecskék egyedszámát városunkban, jövőre pedig a költési szezon elejétől aktívan szeretnénk segíteni a fecskéket” – hangsúlyozta Markó-Valentyik Anna, aki egyébként a Vaskakas bábművésze, és a Zölden Győrben című blogja miatt is ismerhetik a győriek.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Rádiós szerkesztő: Farkas Mónika

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győr+Este | #híradó | #környezetvédelem |