Élelmiszerek

A drága takarmány megdobhatja a húsárakat

Illusztráció: Győr+ Archívum
Kárpát Zsolt
2021.04.20. 14:24

A magas takarmány árak 20-25 százalékkal növelték az élőállat tartásának költségeit, amit előbb utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre. Ez várhatóan a fogyasztói árakban is változást fog okozni, amelynek mértékét még nehéz pontosan meghatározni.

A Győri Vásárcsarnokban működő húsboltok, amíg lehet kitartanak a jelenlegi árak mellett, mert a pandémiás időszak 30-40 százalákos forgalomcsökkenés okozott.

A húsárak tehát itt még nem mutatnak jelentősebb emelkedést. Az egyik boltban az árakat böngészve még nem jelentős a drágulás, azonban a tulajdonos szerint, előbb-utóbb kénytelen lesz emelni. Lőrincz László azt is elmondta, egyelőre a tőkehúsoknál minimális az emelkedés, de a kész termékeknél, szalámiknál, kolbászoknál már érezhető a változás. Hozzátette: „ameddig tudjuk, nyomott áron adjuk a termékeket, de ez sokáig nem fog menni. Május közepétől számíthatunk komolyabb drágulásra.”

Egy másik, szintén a Győri Vásárcsarnokban működő húsbolt átlagosan 10 százalékkal fizet többet az élő állatért. Széles Zoltán tulajdonos az előzetes hírek alapján úgy látja , a takarmány tovább drágulhat, ami még gerjesztheti az áremelkedést.

Arról is beszélt , hogy az itteni kínálatban egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a bio húsok. Ezeknél a termékeknél azonban másképpen működik az árképzés, és most nem várható drágulás.

A sertés húsok mellett a legnagyobb kereslet a baromfi termékek iránt van. Itt is jelentős rányomta a bélyegét az árakra a drágább takarmány. Emellett a pandémia és a madárinfluenza is megnehezítette a termelők helyzetét.

Kapcsolódó témák: #élelmiszeripar | #Győr+ TV | #mezőgazdaság |