Négyszáz éves gerendákat váltanak ki

A bencéseknél zajlik a munka

Földvári Gabriella Fotó: Ács Tamás
2023.04.16. 15:37

Látványos munkálatok folynak a Széchenyi téren, a győri bencések rendházának és a Szent Ignác bencés templom tetőterének komplex rekonstrukciója zajlik. A decemberben kezdődött felújítás során beépítik a tetőterét, ahol többek mellett kiállítóterek kapnak helyet. A beruházás jelenlegi helyzetéről a kivitelező West Hungária Bau Kft. projektigazgatója, Geszler Norbert számolt be lapunknak.

Jól haladnak a bencés épületegyüttes rekonstrukciójának munkálataival, tavaly ősszel írták alá a szerződést, októberben átvették a munkaterületet, és elkezdődtek a bontási munkák. „A bontási munkákat nagyon körültekintően kellett végeznünk, hiszen egy lakott, meglévő épületről van szó. A tetőtér-beépítéssel egy látogatóközpontot alakítunk ki, ahol a bencések történeti kiállítása és harangmúzeum is helyet kap. A feladatunk az, hogy a közönségforgalom számára megnyitható legyen az L alakú tetőtér. Ehhez komplett födémkiváltást kell végeznünk, tetőcserét szerkezettel, álszerkezettel, mindennel együtt” – sorolta Geszler Norbert. 

Az északi szárnynál, a mozgatható védőtető alatt az elbontott tetőszerkezet helyén a vasbeton koszorúk építése, valamint a már megépített új koszorúra kerülő közel 12 méter hosszú acélgerendák beemelése és helyszíni összeszerelése zajlik.

Védőtetőt húztunk az épület fölé, így tudunk dolgozni, nem vagyunk kitéve az időjárásnak, és az alattunk lévő szintek sem áznak be” – folytatta a szakember.

A belváros szívében nem könnyű a munka. A rendház udvarában egy óriásdarut építettek fel, ezzel emelik be, mozgatják a szükséges anyagokat. „Nagyon nehéz ide az építőanyagokat bejuttatni, és eléggé nehéz körülmények között kell dolgozni. Mindezt nehezíti az is, hogy lakott tér fölött dolgozunk, próbáljuk a diákok, a bencések mindennapi életét nem zavarni. Ezért a gazdasági udvart használjuk, építési felvonóval közlekedünk, ami rögtön a tetőtérbe visz” – emelte ki a szakember.

A leglátványosabb munkafolyamat az egész födémkiváltás, amit sajnos lentről nem láthat a szemlélő.

„A meglévő födémet leszigeteltük, megtörtént a vízszigetelése is, a külső oldalon a falakat visszavéstük és vasbeton koszorúkat építettünk a meglévő, 80-90 centiméter vastag falakra. Erre gerendarácsot építünk acélból, ami gyakorlatilag az új födém lesz. A feladatunk az, hogy az eredeti fedélszéket egy az egyben visszaállítsuk. Természetesen a négyszáz éves fagerendákat új faanyagokkal váltjuk fel, de megjelenésében ez tökéletesen leköveti a régi tetőszerkezetet” – mesélte érdekességként a projektigazgató.

A déli szárnynál a padlástérben kialakítandó gépészeti tér helyén vasbeton födém készül, amit a meglévő fa gerendafödémre építenek. A padlásburkoló téglát és az alatta található feltöltést letakarítják. Valamint a templom keleti és nyugati tornyában is zajlik a munka, a belső falfelületek homokfúvott tisztítását és felületkezelését végzik a szakemberek. Itt eredeti állapotban lesznek láthatók a téglák és faburkolatú csigalépcsők.

A munkálatok a tervek szerint év végére fejeződnek be. Akkortól a vendégek a földszinti látogatóközponton keresztül a templom nyugati tornyába juthatnak fel, ahol megtekinthetik a kiállításokat, majd a keleti toronyból lehet lemenni a templomba és onnan lehet majd kijutni a Széchenyi térre. Teljesen mozgássérült-kompatibilis lesz az egész létesítmény.

Galéria: Ács Tamás