Új utcanevekről is döntöttek a képviselők

Egyre több győri lakos veheti igénybe a kedvezményes parkolóbérletet

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2023.10.31. 13:01

Október utolsó napján ismét összeült a győri közgyűlés. Változott a parkolási rendelet, több lakos igényelheti a kedvezményes parkolóbérleteket az úgynevezett lakótelepi övezetekben. Új utcanevekről, és Győr izraeli testvérvárosának megsegítéségről is döntöttek a képviselők.

Az önkormányzati képviselők 14 pontban szavaztak, a napirendi pontok előtt Tamás Imrére, a Révai Miklós Gimnázium nemrég elhunyt volt igazgatójára emlékeztek a jelenlévők.

A második napirendi pont a parkolási rendelet módosításáról szólt, miszerint kiterjesztik a bérletre jogosultak körét is. Ez alapján a III/C övezettel határos utcákban élők is kaphatnak kedvezményes (éves szinten 12 ezer forintba kerülő) parkolóbérletet. A rendelet úgy fogalmaz, hogy a Kálvária utca – Galamb utca – Bem tér – dr. Petz Lajos utca – Baross Gábor utca – Szigethy Attila utca – Bakonyi út által határolt területtel bővült ki az a rész, ahol az ott élők igényelhetnek kedvezményes bérletet.

A harmadik napirendi pont a partnerségi egyeztetés szabályairól szólt, egy korábbi, a Covid-járvány miatt meghozott rendelet került hatályon kívülre. Több képviselő is hozzászólt a javaslathoz, az eszmecsere során többen kihangsúlyozták, hogy a lakosok véleményének meghallgatása fontos, és arra lehetőséget kell biztosítani, hogy ezt személyesen is megtehessék a győriek. Dr. Dézsi Csaba András kiemelte: ő a közvetlen kommunikáció híve, és továbbra is lehetőség lesz a személyes hozzászólásra, a most életbe lépő jogszabály csak lehetőséget ad arra, hogy az elektronikus térben is kommunikáljanak a jövőben, nem pedig azt jelenti, hogy kizárólagosan ott fognak. A közgyűlés végén egyébként dr. Dézsi Csaba András jelezte: november 28-án a közgyűlés után közmeghallgatást is tartanak.

A képviselők szavaztak arról is, hogy Nof HaGalilt, Győr izraeli testvérvárosát támogatják 5 millió forinttal. A település folyamatosan ki van téve a Hezbollah és egyéb arab szervezetek támadási lehetőségeinek, így szükségessé vált az ottani óvóhelyek felújítása, ebben ad támogatást városunk a bajbajutottaknak.

Több új utcanévről is döntöttek a városvezetők. Teret neveznek el Kolozsváry Ernőről, Győr első polgármesteréről, a Megyeháza melletti tér viseli majd nevét. Palotai Károly olimpiai bajnok labdarúgóról, a Győri Vasas ETO játékosának nevét a Rába Quelle fürdő előtti tér viseli majd. Utcát neveznek el Likócson Markó Ivánról, a Győri Balett alapító igazgatójáról, valamint Törőcsik Mariról, aki 1979-80-ban művészeti vezetője volt az akkori győri színházban. Szintén utca viseli Vági Miklós nevét, aki a győri karate meghonosítója volt.

Szeles Szabolcs alpolgármester kiemelte: nem lehet mindig az életműve körül elnevezni valakiről közterületet, de ha valakiről elneveznek egyet egy településen, az bárhol megtisztelő. Palotai Károly Szigetben élte le az életét, szeretett is itt élni, és őt is szerették itt, ezért megfelelő választás a tér.

Novemberben nyugdíjba vonul dr. Bartalné Tóth Györgyi, az Egyesített Bölcsődei Intézményhálózat Győr igazgatója. Utódja a közgyűlés döntésének értelmében Mátrai Anikó lesz, aki 2012 óta dolgozik az intézményhálózatnál.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt