Címke: szabadságharc
Hirdetés
Földvári Gabriella 2023.10.27.

Az Audi iskolában is megemlékeztek az 56-os forradalomról

A 20. századi magyar történelem talán legmeghatározóbb napjaira emlékeztek a győri Audi Hungaria Iskolaközpont diákjai. A kilencedik évfolyam tanulói rövid jelenetekben mutatták be a szabadságharc előzményeit és tragikus eseményeit.

Földvári Gabriella 2023.08.03.

Győr másodszori visszafoglalása

Kevesen tudják, milyen fontos ünnep köszönt ránk augusztus 6-án. Ezen a napon Győr másodszori visszafoglalását ünnepeljük. A történelmi eseményt Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke eleveníti fel, valamint hívja a győrieket a Radó-szigeti megemlékezésre.

Csollán Tamara 2023.07.08.

A haza jelent mindent, ami jó

Büki Lajos az 1956-os szabadságharc nemzetőre, aki a forradalom napjaiban barátjával, Török Istvánnal megszervezte a rendfenntartást a megyében, próbálták megakadályozni a vérontást, az ávósok meglincselését. Később tagja volt annak a vagongyári küldöttségnek, mely a Parlamentbe vitte a munkások követeléseit.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Városunk fontos szerepet játszott a forradalomban

Több szempontból is büszkék lehetünk mi, győriek, hiszen az 1848–49-es forradalom és szabadságharcból városunk is kivette részét. Szabó Gyulával, az Arrabona Városvédő Egyesület elnökével beszélgettünk az időszak történelmi kutatásairól.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Elismerések átadása és szoboravatás a díszközgyűlésen

„Mi, győriek büszkék vagyunk erre a városra, mi pontosan ismerjük, hogy milyen szorgalmas emberek élnek itt, mi már a jövő sikereit tervezzük, hiszen számunkra szívügyünk Győr” – mondta beszédében a város legújabb díszpolgára, Szijjártó Péter miniszter a szerdai városházi ünnepségen.

Földvári Gabriella 2023.03.15.

Ünnepi beszéd és koszorúzás a Honvéd ligetben

Március 15-e azt üzeni a mai nemzetnek, hogy összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek, így Győrben is – hangzott el az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire emlékező ünnepségen a Honvéd ligetben.

Garamvölgyi Imre 2023.03.15.

Győr Petőfije

Kevés olyan pillanata van a magyarok históriájának, amikor egyszerre dobban meg minden piros-fehér-zöld szív egy cél érdekében szerte az országban.

Pécskai István 2023.03.15.

Győri szál a forradalomban

175 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én a pesti Pilvax kávéházból induló ellenzéki fiatalok vezetésével kitört a forradalom Magyarországon. Az esemény egyrészt a nemzeti önrendelkezés és az identitás megőrzése, másrészt az egyéni szabadságjogok kivívása miatt történelmünk meghatározó eseménye. Ezt követően olyan folyamatok indultak el hazánkban, amelyeket még később a szabadságharc leverése sem állíthatott meg.

Hirdetés