A Klapka-induló születése

Győr másodszori visszafoglalása

Földvári Gabriella Illusztráció: Arrabona Városvédő Egyesület
2023.08.03. 09:04

Kevesen tudják, milyen fontos ünnep köszönt ránk augusztus 6-án. Ezen a napon Győr másodszori visszafoglalását ünnepeljük. A történelmi eseményt Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület elnöke eleveníti fel, valamint hívja a győrieket a Radó-szigeti megemlékezésre.

1849. augusztus 1-jén Klapka György honvédtábornok vezetésével a komáromi védsereg kitört a várat ostromló egyesült osztrák és orosz sereg szorításából, Ács község határában gyakorlatilag ronggyá verve azt augusztus 3-án (herkálypusztai csata), és a jelzett 6-i napon maga Klapka és törzskara is elfoglalta Győrt. Az első honvéd egységek már 4–5-én visszafoglalták Győrt – tájékoztatott a szakember.

1849 júniusában egy súlyosan sebesült honvéd megszökött a hatvani hadikórházból, mankóval átbotorkálva a frontokon fegyveres szolgálattételre jelentkezett Komáromban, és kérte, hogy Klapkával személyesen találkozhasson. Kérése meghallgatást nyert, de a találkozó alkalmával a fővezér megtiltotta a honvédnek a fegyveres szolgálatot, közölvén vele, hogy: Ön egy nemzeti kincs.

A „lelepleződött” Egressy Béni a szuronyos puska helyett karmesteri pálcát kapott és a komáromi Honvéd Zenekar vezetője kinevezést is elfogadta. Akkor írta meg Győr bevételének tisztelegve, vagy tán honvédjeinket lelkesítve az azóta világhírre szert tett Klapka-indulót. Hivatalosan augusztus 4-én adták elő Komáromban először. Így valószínű, hogy ezáltal az induló által is buzdítva vonultak be honvéd hőseink Győrbe, sokan szülővárosukba, és tartották meg egészen augusztus 15-ig.

Győr volt az utolsó szabad magyar város, melyet egy egész világ ellenében magyar hősök foglaltak vissza, azaz a szabadság véres zászlóit tényleg itt hordozták hazánkban utoljára. Amikor augusztus 13-án a Magyar Honvéd Fősereg Világosnál már letette a fegyvert, Győr még mindig szabad város volt, tartotta a bátor honvéd sereg – hívta fel a figyelmet Szabó Gyula.

Nem másodsorban, Egressy Béni Klapka-indulója, melyet a Győrnek visszavevő hősöknek szentelt, azóta is bátorságot és hitet önt minden jóérzésű honfitársunkba az óvodástól az aggastyánig.

Győr második visszafoglalása emlékezetére még Győr-kereszt is épült a döntő ácsi csatahelyen. A kicsiny emlékobeliszk talán ma is áll az ácsi határban. Az osztrákok annyira féltek e győri eseménytől, hogy csak 1870-ban engedték a kisméretű obeliszket (emlékkövet) felállítani.

Az Arrabona Városvédő Egyesület hívja és várja az érdeklődőket augusztus 3-án 17.30-kor, Ács mellett a herkálypusztai emlékműnél koszorúzásra (1-es út mellett közvetlenül, volt Erdő csárda mellett). Győrben pedig a Radó-szigeten a Zenepavilonnál augusztus 5-én 17.30-kor, ahol Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő tart beszédet, és a Klapka-induló is megszólal.

Kapcsolódó témák: #szabadságharc | #történelem |