Címke: MCC
Hirdetés
Győr+ 2023.01.11.

MCC: 2023-ban is fókuszban a tehetséggondozás

2021 szeptemberében indult el Győrben is az ország legnagyobb tehetséggondozó központja, a Matthias Corvinus Collegium. Azóta számos fiatal találta meg számításait az MCC-ben, a felső tagozatosoktól, az egyetemistákig.

Győr+ 2022.12.08.

Yperntől az 1997-es Vegyifegyver Tilalmi Egyezményig

Az idei év során kirobbant orosz-ukrán háború új lendületet adott a tömegpusztító fegyverek használatát övező tudományos vitáknak és vele együtt az azoktól való napi szintű félelemnek.

Győr+ 2022.11.29.

Mire jó az irodalom? Tibor Fischer előadása a győri MCC-ben

A mai digitális korban azt érezhetjük, hogy mindennapi életünkben kisebb szerepet játszik az irodalom, azonban fontos, hogy ne feledkezzünk meg annak jelentőségéről. Mire jó az irodalom? Hogyan ismerhetjük fel a fontosságát? Még mindig számít? Mitől függ, hogy mely művek lesznek népszerűbbek a többinél? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Tibor Fischer regényíró, az MCC Irodalmi Műhelyének vezetője.

Pécskai István 2022.11.25.

Stumpf István volt az MCC vendége

Stumpf István jogász, szociológus, egyetemi tanár volt a Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjának vendége. A szakember 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztere volt, 2010-től 2019-ig alkotmánybíróként tevékenykedett, s kormánybiztosként is dolgozott. A Hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke.

Győr+ 2022.11.18.

Sziklára épített ház, avagy az alkotmány stabilitása – beszélgetés Dr. Stumpf Istvánnal

Minden alkotmányos rendszerben nagy fontossággal bír az alkotmányos elvek és intézmények stabilitásának biztosítása, az alkotmányvédelem pedig olyan funkció, amely ennek megőrzését garantálja. Milyen szerepet tölt be ebben az Alkotmánybíróság? Mit jelent ma alkotmánybírónak lenni? Milyen dilemmákkal szembesül egy alkotmánybíró a munkája során? Valóban sziklaszilárdságú az Alaptörvény? Hogyan került megalkotásra? Életéről és munkásságáról beszélget Stumpf István volt alkotmánybíróval Sulyok Márton, az MCC Közjogi Műhelyének vezetője.

Győr+ 2022.11.16.

A gazdasági globalizáció nemzetközi jogi kihívásai Közép-Európában

November 10-én érkezett győri MCC képzési központba a National University of Singapore világhírű jogászprofesszora, M. Sornarajah. A 17:00 órakor kezdődő szakmai eseményen Sándor Lénárd, a Mathias Corvinus Collegium Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője beszélgetett Sornarajah professzorral a gazdasági globalizáció nemzetközi jogi kihívásairól, elsősorban közép-európai kontextusban. Az érdeklődők olyan kérdésekre kaphattak választ, mint, hogy előnyös-e a közép-európai országok számára az Európai Unió beruházásvédelmi szerződéskötésekre is kiterjedő közös kereskedelempolitikája, illetve hogyan értékelhetőek visszatekintve a különböző beruházásvédelmi szerződések. Az eseményen több mint száz érdeklődő vett részt.

Németh Boglárka 2022.11.09.

Biztonságpolitikai kihívásokról és honvédelemről az MCC-ben

A német-magyar védelmi együttműködésekről és a jelen biztonságpoltikai kihívásairól tartottak kerekasztal-beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium győri központjában. Hajnik László ezredes, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár és Wolf Illner alezredes, a Magyar Honvédség főparancsnokának katonai főtanácsadója vitatták meg a főbb kérdéseket, Dobrowiecki Péter, a Magyar-Német Intézet kutatási vezetője moderációjának segítségével, német nyelven. Az előadást egy szinkrontolmács fordította az érdeklődők számára.

Győr+ 2022.11.08.

Pedagóguskonferencia – Négyzetre emeljük a tehetséget

A 2021-ben létrejött MCC Tanuláskutató Intézet célja, hogy egy nemzetközi szakmai közegbe bekapcsolt szakmai közösséget működtessen, amely XXI. századi keretbe helyezi Magyarország és a Kárpát-medence oktatásügyi narratíváit.

Hirdetés